Stjärnor vill ge miljoner till konkurrenter

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Novak Djokovic, vänster, och Rafael Nadal, höger, har tillsammans med Roger Federer dominerat herrtennisen de senaste två decennierna. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Novak Djokovic, vänster, och Rafael Nadal, höger, har tillsammans med Roger Federer dominerat herrtennisen de senaste två decennierna. Arkivbild.

SPORTBLADET

Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer vill skapa en stödfond, med tiotals miljoner svenska kronor, för lägre rankade spelare på herrarnas ATP-tour.

”Det mest rättvisa skulle vara att alla bidrog”, skriver Djokovic i ett sms-utkast.

Herrtennisens världsetta Novak Djokovic är ordförande för ATP-tourens spelarråd. I ett sms-utkast till ett brev som under fredagen publicerades av tennisjournalisten Jon Wertheim på Twitter avslöjade Djokovic att han tillsammans med stjärnspelarna och rådsmedlemmarna Rafael Nadal och Roger Federer vill starta en stödfond för lägre rankade spelare i coronakrisen.

Plats 250–700

Trions förslag, som även innefattar att ATP-touren och grand slam-turneringarna bidrar, skulle inbringa motsvarande knappt 40 miljoner svenska kronor, fyra miljoner amerikanska dollar. Pengar som skulle tillfalla spelare på plats 250 till 700 på världsrankningen, enligt tennis.com.

I sms-utkastet föreslår Djokovic att alla spelare placerade på topp-100 ska bidra med pengar, vilket skulle inbringa ungefär tio miljoner av totalsumman, utifrån en fallande skala. Till exempel bör de fem högst rankade spelarna på singelrankningen (däribland serben Djokovic, spanjoren Nadal och schweizaren Federer) bidra med knappt 300 000 kronor var. Spelare rankade på plats 50–100 föreslås å sin sida donera knappt 50 000 kronor, precis som topp-20-spelare på dubbeltouren.

”Inte bara vi tre”

"Roger, 'Rafa', och jag har också gett ATP förslaget att hälften av prissumman för tourslutspelet i London (om det blir av i november/december) ska gå till spelarnas stödfond", skriver Djokovic och förtydligar att han vill att alla spelare bidrar.

”Inte bara vi tre, utan alla spelare som är med i tourslutspelet eller Australian Open 2021. Det mest rättvisa skulle vara att alla bidrog.”

ATP-tourens slutspel hade förra året en total prissumma på omkring 90 miljoner kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE