Tennisproffset patrullerar Kievs gator

Publicerad 2022-03-07

För några veckor sedan försökte Serhij Stachovskyj kvala in till Australian Open i Melbourne. Nu patrullerar det tidigare tennisproffset Kievs gator med vapen i hand.

Den ukrainske tennisspelaren Serhij Stachovskyj största tennisskalp var antagligen när han slog ut Roger Federer i Wimbledon 2013. Tre år tidigare nådde han sin högsta placering på världsrankningen med en 31:a plats.

I år avslutade 36-åringen sin tenniskarriär i Melbourne, där han gjorde ett sista försök att kvala in till en grand slam-turnering. Med fru och tre barn, bostad i ungerska Budapest, liksom ett växande företag, såg han ändå ljust på framtiden.

– Jag hade aldrig i mitt liv kunnat föreställa mig att hamna i den här situationen, säger han till australiska ABC.

”Extremt svårt”

För allt ställdes på ända när Ryssland invaderade hans hemland. Han sade farväl till familjen, korsade gränsen, och gick med i de ukrainska försvarsstyrkorna.

– Jag vet hur man använder ett vapen. Jag hoppas att jag aldrig aldrig kommer att behöva använda det, men om jag måste så måste jag, säger han till BBC.

Barnen och frun Anfisa är kvar i Ungern. Han tror att hon sagt till dem att han har åkt på ytterligare en tennisturnering.

– Jag vet att det är extremt svårt för min fru. Mina barn vet inte att jag är här. De förstår inte krig. De är för små för att förstå vad som händer, säger han.

Inget lätt beslut

Serhij Stachovskyj vid en Davis Cup-match i Malmö 2014.

Nu patrullerar han huvudstaden Kievs gator med vapen i hand. På bilder på Instagram syns han militärklädd i skyddsväst.

– Jag tar inte lätt på det här beslutet, och jag antar att jag är lika rädd som alla andra. Men det finns en viss nivå av skräck att när du väl nått den så kan den inte bli värre, säger han till australiska ABC.

Nyligen delade Stachovskyj en skärmdump från en konversation med tennisstjärnan Novak Djokovic, som kollade läget och erbjöd finansiell hjälp.

”All den här pressen världen över från alla områden och alla sektorer, oavsett om det är sport eller kultur, det hjälper. Det skapar en miljö där ryssar inom landet börjar fråga sig själva: Behöver vi det här?”, säger Stachovskyj till ABC.

Följ ämnen i artikeln