Fagerlund: Hoppet lever för Leeds

En skylt bör sättas upp utanför Elland Road med texten: Varning för starka känslor.

Det lär dröja innan Leeds-supportrarna hämtar sig från detta.

Men hoppet lever. Ofattbart nog.

Det kan låta väl dramatiskt att tre fjuttiga minuter fäller avgörandet för en hel säsong, men det var snudd på här.

Leeds har haft stora bekymmer med att täppa till bakåt och slog ett otrevligt klubbrekord på 23 insläppta mål i april. I förhållande till dagens motståndare framstår dessa negativa siffror nästan som komiska.

Newcastle har nämligen släppt in 31 mål – totalt.

Det förflutna verkade spela mindre roll de 28 inledande minuterna på Elland Road i dag. Leeds, upplyfta av interrimtränare Sam Allardyce, behövde vinna för att ha en riktig chans att klara sig kvar i Premier League.

Med publiken i ryggen öste gänget på, kombinerade lovande på vänsterkanten och såg Newcastle tappa rytmen.

Fullkomlig kortslutning

När kaptenen Luke Ayling klev fram vid bortre stolpen och dunkade in 1–0 bakom Nick Pope var stämningen elektrisk. Drygt 20 minuter senare fick mittfältaren Joelinton fullkomlig kortslutning när han gjorde ned Junior Firpo som tilldelades en solklar straff.

Patrick Bamford stegade fram till straffpunkten med chans att dubbla ledningen och tredubbla Leeds förhoppningar om ett lyckligt säsongsslut. Målvakten Pope, uppenbarligen väl förberedd, kastade sig åt rätt håll och lyckades vinkla bollen över kortlinjen.

Mindre än 180 sekunder senare dansade Alexander Isak runt en motståndare, tog sig in i straffområdet och tacklades av en annan. Mittbacken Max Wöbers protester hjälpte föga, i stället lade Callum Wilson upp bollen och visade hur en straff bör tas.

För första gången denna eftermiddag föll Elland Road i tystnad.

Vårdslöst hög hands

Det kändes inte otippat att mer kontrovers följde i andra halvlek.

Efter något böljande spel stod Isak i ryggen på Firpo och inväntade ett inlägg. När det kom hoppade svensken upp, varpå Firbo slängde armarna vårdslöst högt över huvudet och tydligt nuddade bollen med fingrarna.

Isak gestikulerade vilt och domare Simon Hooper joggade ut till sin monitor för att se situationen i repris.

Vissa lär hävda att Isak knuffar Firpo ur balans, men själv håller jag inte med. En anfallare måste få använda sina armar måttligt utan att motståndaren ska gå fri från en så pass klar hands.

Högspänning rådde på Elland Road när Callum Wilson, med nerverna utanpå kroppen, dundrade in 2–1 till Newcastle från straffpunkten.

Två galningar

Leeds hade kunnat gräva ned sig efter det. Kanske börjat kika på kommande motståndare i Championship. Med Allardyce vrålandes längs sidlinjen plockade spelarna fram sista lilla energin som krävdes.

Rasmus Kristensens avslut från distans vinner knappast pris för omgångens mål. Styrningen från Kieran Trippier var grov och ställde målvakten Pope alldeles för mycket. Leeds-supportrarna kunde dock inte bry sig mindre, 2–2-målet kom som en skänk från ovan.

De sista minuterna blev sanslöst kaotiska. Junior Firpo betedde som en galning rent försvarsmässigt – vilket inte är helt ovanligt – och tilldelades slutligen sitt andra gula kort.

Sedan sprang en verklig galning in i Newcastles tekniska område och omhändertogs snabbt av säkerhetsvakter.

Dränkte negativa tankar

Som sagt, seger hade naturligtvis ökat möjligheterna till nytt kontrakt respektive Champions League-plats (Leeds ligger just nu en poäng bakom Everton på säker mark). Därmed var ingen helt och hållet nöjd med kryss.

Hemmalagets högljudda supportrar dränkte potentiellt negativa tankar långt efter slutsignal med sin sång. Trots det där betydelsefulla ögonblicket under första halvleken som hade kunnat ändra allt.

En poäng räcker egentligen inte långt – men det är tillräckligt för att hoppet ska fortsätta leva.