Svensken får toppjobb i NHL

”Har aldrig tagit något för givet”

Av: Andreas Käck, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Patrik Allvin.
Foto: Tomas Ros
Patrik Allvin.

Patrik Allvin, 46, klättrar i hierarkin.

Han befordras till assisterande general manager i Pittsburgh Penguins och får därmed den högsta titeln en svensk haft i NHL sedan Anders Hedberg.

– Det ska bli jättekul, säger han till Sportbladet.

Patrik Allvin har varit verksam i Pittsburgh Penguins som scout sedan 2006. För tre år sedan befordrades han till chefsscout och blev då förste svensk att nå den positionen i NHL.

Nu klättrar han ytterligare.

Penguins har gett honom tjänsten som assisterande general manager.

– Patrik har bidragit väldigt mycket under sina 14 år i klubben och varit en värdefull tillgång för oss. Vi har varit imponerade av hans hockeykunnande och arbetsmoral, och jag ser fram emot att jobba närmare honom, säger general managern Jim Rutherford i ett uttalande.

”Aldrig tagit något för givet”

Allvins nya jobb är den högsta titeln en svensk haft i NHL sedan Anders Hedberg var assisterande GM i Toronto Maple Leafs i slutet av 90-talet.

Vad innebär det här jobbet?

– Det innebär mycket. Jag ska ha ansvar för många av våra hockeyavdelningar. Vi har ett lag i NHL och ett i East Coast (ECHL). I Pittsburgh ska jag vara involverad i allt som sker och se till att vi hela tiden har spelare som kommer fram i vår ”pipeline”. Sedan ska jag se till att det dagliga arbetet fungerar. Jag och min familj bor utanför Detroit nu, men det blir en flytt till Pittsburgh framöver, säger Allvin till Sportbladet.

Berätta om den resa du gjort i Penguins.

– Jag har haft förmånen att få jobba med bra människor och ledare. Jag har haft flera kollegor som nu är general managers i andra klubbar. Jason Botterill, Tom Fitzgerald, Bill Guerin och Chuck Fletcher, bland andra. Och jag måste även nämna Dan Labraaten som hela tiden trott på mig. Jag har hela tiden haft inställningen att göra mitt bästa och ”pusha” mig själv. Jag har aldrig tagit något för givet.

Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Patrik Allvin i Leksand.

”Inte nervös”

Så här långt i NHL har ingen svensk kommit och du är bara 46 år. Är du nervös?

– Inte nervös, men ödmjuk inför uppgiften. Det ska bli jättekul, jag är förväntansfull.

Hur ska du få Penguins att bli ett mästarlag igen?

– Vi har bra spelare i laget nu och har föryngrat truppen. Min stora grej nu blir att säkerställa att vi kan ”plugga” in nya spelare och att vi är på tårna.

Du ska inte lära Sidney Crosby hur han styr i powerplay?

– Haha... Jag tittar och lär själv. Jag är fascinerad av honom som människa och hur han hanterar pressen och vilka krav han ställer på sin omgivning. Han är en klass-kille, säger Allvin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!