Dallas till Stanley Cup-final efter övertidsdrama

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. För första gången på 20 år är Dallas Stars klara för Stanley Cup-final.

De vann nattens drama mot Vegas med 3-2 – efter övertidsmål av Denis Gurianov.

– Det är det största jag varit med om som hockeyspelare, säger svenske backstjärnan John Klingberg, som själv stod för framspelningen till den avgörande sudden-baljan, när Sportbladet talar med honom. 

Ja, den västra konferensfinalen i Stanley Cup-slutspelet 2020 är alltså över och favoriterna Vegas Golden Knights får tämligen överraskande packa väskan och lämna bubblan.

Det var det inte många som trodde i början av tredje perioden i den femte ronden i Rogers Place i natt . Då hade Reilly Smith precis krönt 40 minuters dominans med ett mäktigt 2-0-mål och en sjätte duell natten till torsdag föreföll given.

Men då började Stars spela, tog över och ryckte åt sig allt momentum. Kaptenen Jamie Benn reducerade i mitten av slutakten och tre minuter och 47 sekunder innan lyckades Joel Kiviranta – den finländske sensationsmannen från Game 7 i förra serien mot Colorado – kvittera genom att stänka in returen på ett Klingberg-skott.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Den förlängning som följde hann sedan inte pågå särskilt länge innan allt var över. Efter 2.15 råkade unge Vegas-backen Zach Whitecloud skicka pucken över plexit i egen zon och blev utvisad – och en dryg minut senare stänkte 23-årige ryssen Denis Gurianov in den gyllene finalpucken, återigen efter förarbete av ”Burger” från Lerum.

– Ännu en gång hittar vi ett sätt att vinna. Vi har varit på hälarna i de tre senaste matcherna men ändå krigat oss till segrar och gör det även ikväll, säger John Klingberg när vi talar med honom efter avgörandet.

– Det finns väldigt mycket hjärta i det här laget, det kan jag tala om. Men vi har också gått igenom så mycket den här säsongen. Vi fick en tuff start, bytte tränare mitt under säsongen och hade sex raka förluster innan uppehållet i mars, och allt det har bara stärkt oss.

Att John var inblandad i såväl kvitteringen som avgörandet är alls ingen tillfällighet. Han är den typen av spelare som vill vara delaktig under de stora ögonblicken – och alltid står sitt lag bi när de kulminerar. 

– Ja, jag tycker det är roligt att spela när matcherna betyder som mest. De sekvenserna triggar en ju också att ta fram det bästa i sitt spel, konstaterar den 28-årige Lerum-sonen.

Nu ska Dallas Stars alltså spela Stanley Cup-final – för första gången sedan 2000.

– Ja, det ska bli så jäkla kul. Det är det största jag varit med om som hockeyspelare. SM och VM är också stort, absolut, men Stanley Cup-final är det man drömt om hela karriären, säger ”Burger”.

– Samtidigt…vi är inte klara ännu. Det är roligt att vara bäst i väst och det är roligt att få spela final, men ända sedan vi kom har målet varit att vinna alltihop. Fyra segrar till. Det är vad som gäller nu.

I finalen får Stars möta antingen Tampa eller New York Islanders. Tampa leder den östra konferensfinalen med 3-1 och kan avgöra kommande natt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!