Lundqvist: ”Nu är vänskapen på is”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

”Henke” tar sikte på att försöka nå Stanley Cup-bucklan – för tionde gången

Henrik Lundqvist och hans New York Rangers ställs mot Pittsburgh direkt i Stanley Cup-slutspelet. I år hoppas han att de kan gå hela vägen. ”Vi har varit väldigt nära och smakat på det vid flera tillfällen, nu vill vi vinna”, säger Lundqvist.
Henrik Lundqvist och hans New York Rangers ställs mot Pittsburgh direkt i Stanley Cup-slutspelet. I år hoppas han att de kan gå hela vägen. ”Vi har varit väldigt nära och smakat på det vid flera tillfällen, nu vill vi vinna”, säger Lundqvist.

new york. För tionde gången i sitt 34-åriga liv gör sig Henrik Lundqvist redo för ett Stanley Cup-slutspel.

Och drömmen är den vanliga.

När krutröken lagt sig framåt midsommar vill han – som få någonsin velat någonting – höja den heliga bucklan över hjässan.

– Det är svårt att ens greppa vad det skulle betyda för mig, men det vore oerhört, säger han till Sportbladet.

New York Rangers har bara missat slutspelet en gång under de elva säsonger Henrik Lundqvist varit lagets självklare förstemålis och store stjärna.

Så när han i natt ställer sig tillrätta i motståndarkassen i Consol Energy Center i Pittsburgh är det tioårsjubileum.

Det jubileet ska, är det tänkt, sluta i den ultimata triumfen.

Stanley Cup Championship.

– Det är absolut målsättningen. Vi har varit väldigt nära och smakat på det vid flera tillfällen, kommit till en final och två konferensfinaler på några år, och nu vill vi vinna, klargör ”Henke”.

Exakt hur stort det skulle vara att nå målet kan han nästan inte förklara.

– Man har slitit så hårt och länge för att få förverkliga den drömmen att det inte riktigt går att greppa vad det skulle betyda. Men det vore oerhört. Framförallt att få vinna här i New York...ja, som sagt. Det är en dröm.

’Alla kan slå alla’

Den Åre-bördige göteborgaren de kallar kung på Manhattan är dock medveten om att det kommer blir fruktansvärt tufft.

Man är det efter tio playoff som slutat tidigare än planerat.

– Det är så jämnt och hårt att det verkligen inte finns några garantier. För någon. Alla lag som tagit sig till slutspelet är bra och alla kan slå alla. Så man vet aldrig...det kan lika gärna ta slut på en gång.

12 av 14 segrar

Ja, särskilt som Broadway Blueshirts redan i första omgången får gå upp mot Pittsburgh Penguins – hetast i NHL grundseriens sista månad, med tolv segrar av fjorton möjliga under bältet sedan mitten av mars.

– Ja, fortsätter ”Henke”, de har varit bäst i hela ligan i en och en halv månad nu. Så de är väl favoriter i den här serien. Men det betyder att de har lite mer press på sig också.

– Jag tycker ändå att det handlar om två i grunden rätt jämnstarka lag och vi har på senare år haft en förmåga att höja oss och spelat som bäst när vi varit som mest utsatta. Jag hoppas det är så nu också.

De har också Lundqvist himself – enligt en enig omvärld en av de bästa slutspelsmålvakterna in the business, utrustad med en enastående förmåga att svara för sina mest oförglöm- liga insatser i de allra största matcherna.

’Ta rätt beslut’

Fast själv tycker han inte att bilden av att han automatiskt höjer sin nivå för att grundserien tar slut nödvändigtvis stämmer.

– Det är klart, jag får mer adrenalin i kroppen ju mer det gäller och det kan hjälpa. Men inte heller det är någon garanti. I grunden handlar målvaktsspel fortfarande om att vara extremt noggrann med detaljerna och ta rätt beslut i alla lägen, påpekar han.

Ingen kontakt med ’Hagge’

En som Henrik måste vara väldigt noggrann med i den inledande rundan är en god vän.

Carl Hagelin.

Han spelade ju med Rangers så sent som ifjol – och var, raffinerat nog, den som skickade ut Pittsburgh ur slutspelet med ett övertidsmål för ganska precis ett år sedan.

Nu ska han försöka hjälpa samma Pittsburgh att ta revansch.

– Han har varit väldigt viktig för deras framgångar på slutet och vi kommer definitivt få fullt upp med att stoppa honom och hans fart, menar kompisen i Rangers-kassen.

– Kontakt? Nej, nu är vänskapen lagd på is. Han är på andra sidan. Vi får återuppta kontakten när vi tar i hand efter sista matchen om någon vecka.

Ja, en dröm och ett tioårsjubileum står ju på spel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!