Publicerad:
Uppdaterad:

Tampa Bay nollade Rangers på Garden

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tänker egentligen i första hand på defensiven”

1 av 2 | Foto: AFP

NEW YORK. Tampa Bay Lightning är en seger från Stanley Cup-final.

De lyckades tajta till sin defensiv i den femte konferensfinalen och nollade New York Rangers på Madison Square Garden i natt.

– Men jag försöka låter bli att tänka på att vi är så nära. Vi måste slå Rangers en gång till och de kommer göra säsongens bästa match på tisdag så det blir inte lätt, säger den mäktige Victor Hedman till Sportbladet efter 2-0-seger.

Foto: AP

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Konferensfinalen mellan New York Rangers och Tampa Bay Lightning fortsätter skifta karaktär lika ofta och lika halsbrytande som en Elton John-dänga från tidiga 70-talet.

Efter de vidöppna målfesterna i Tampa tidigare i veckan följde en tät och tillknäppt drabbning, präglad av defensiv stringens, i New York natt – och det var det tidigare något ihåliga Lightning som plötsligt stängde ner matchen.

Rangers hade mycket puck och tillbringade framförallt merparten av matchens första halva i ständig attack.

Men de hade svårt att få fram skott mot motståndare som oavbrutet slängde sig och täckte skott – och de få som ändå slank igenom tog en pånyttfödd Ben Bishop säkert hand om.

”Defensiven i första hand”

Sedan högg gästerna till med två snabba mål i slutet av andra perioden och därmed var tillställningen avgjord.

– Jag vet att ni som följer den här serien inte fått se så mycket av det, men faktum är ett vi egentligen är ett lag som i första hand tänker på defensiven, säger Anton Strålman med ett snett leende när vi träffar honom i Madison Square Garden efter slutsignalen.

– Efter de senaste matcherna insåg vi att vi måste komma tillbaka till den filosofin, det blir svårt att vinna om man släpper in fem mål varje gång. Och jag tycker verkligen att vi gjorde en helgjuten match ikväll. Jag är väldigt stolt över alla killar.

”Strålle” stod själv för förnämligt uppspel innan Valtteri Filppulas 1-0-mål och hörde tillsammans med landsmannen och backpartnern Victor Hedman till isens verkliga härförare.

– Det var stunder när Rangers hade mycket tid i vår zon men vi såg till att de inte fick de klara lägen vi bjudit dem på i de tidigare matcherna, lyder Hedmans analys.

– Och i tredje perioden, när vi hade ledningen, tycker jag vi gjorde ett sjukt bra jobb och stängde ner alltihop.

”De ger mig alltid tur”

”Vigge” hade mamma Elisabeth och pappa Olle på läktaren och även om de inte fick se den förväntade målkavalkaden tror han att de var nöjda.

– Ja, de är nog framförallt glada över att vi vann. Det var kul att de fick komma hit och se oss ta en seger. Men de ger mig alltid tur, flinar han.

Med segern har Tampa alltså skaffat sig slagläge och kan avgöra hela konferensfinalen hemma i Amalie Arena natten till onsdag.

Eller mer frankt uttryck:

De är en enda seger från Stanley Cup-final - mot antingen Anaheim eller Chicago.

Hur känns det?

– Ja, hörrdudu, jag försöker låta bli att tänka på att det är så nära. Vi måste slå Rangers en gång till och de kommer göra säsongens bästa match på tisdag så det blir inte lätt, säger Victor Hedman.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: