Tampa Bay på väg mot tidernas fiasko

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Konturerna av tidernas fiasko håller på att torna upp sig över Tampa.

Överlägsna seriesegrarna förlorade även nattens hemmamatch mot Columbus – med 5-1.

Som om det inte vore nog drog frustrerade skyttekungen Nikita Kutjerov på sig matchstraff för en vansinnestackling och lär bli avstängd.

– Men det tjänar inget till att sitta och tjura. Vi har redan börjat tänka på tredje matchen. Den måste vi vinna, säger kaptenen Steven Stamkos.

Det är nästan svårt att ta in, men det mäktigaste grundseriebygget i NHL på flera decennier håller alltså på att rasa ihop redan i första Stanley Cup-rundan.

Mot Columbus Blue Jackets – på trettonde plats i sammanlagda tabellen, exakt 30 poäng efter sin motståndare i denna inledande slutspelsdans.

Lightning – som vann 62 av 82 seriematcher och till slut toppade tabellen med så stor marginal att den knappt gick att mäta – tappade som bekant 3-0-ledning till 3-4-förlust i första mötet i onsdags och i natt blev de, helt förstummande, mosade med 5-1.

”Vi var inte så smarta”

Och det var aldrig mycket till diskussion om hur det skulle gå. Fladdriga hemmaspelare, uppenbart tagna av förväntningar och den plötsligt mycket tänkbara risken att allt går åt skogen, blev totalt utmanövrerade av det metodiska, lugna, tunga och kloka Columbus.

– Vi kämpade men var inte så smarta, suckar kaptenen Steven Stamkos när han intervjuas av klubbens hemsida efteråt.

– Men det tjänar inget till att sitta här och tjura. Vi har redan glömt detta och börjat tänka på match tre i Columbus. Den måste vi dock vinna, det går inte att hymla om det.

Foto: Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Många kommer närmsta dygnet påminna om att Blue Jackets hade 2-0-ledning även efter de två inledande bortamatcherna i fjolårets förstarunda mot Washington – som sedan vann fyra raka och till slut sopade hem cupen.

Men den gången spelade de inte ut de blivande mästarna i fem perioder. De vann, med minsta möjliga marginal, på övertid två gånger om.

Och viktigast av allt:

Capitals störste stjärna var inte avstängd när de kom till Ohio för tredje matchen.

Det lär Tampas vara.

Kutjerov kan stängas av

Nikita Kutjerov – poängligans överlägsne vinnare – fick, troligen på grund av frustration över hur frapperande lite han fått uträttat mot Jackets, ett totalt psykbryt i slutet av nattens match och tacklade in finländska backen Markus Nutivaara  huvud i sargen – när han stod på knä.

Lightning-ikonen tilldömdes matchstraff och som sagt – avstängning kan ses som given.

– Jag tänker inta kommentera den tacklingen, jag tycker den talar för sig själv, som Columbus-coachen John Tortorella konstaterar.

Kollegan i andra ringhörnan, Jon Cooper, har heller inga synpunkter i ämnet. Han bara uttrycker bergfast tro på att hans spelare kan gräva sig ur den grop de ramlat ner i – oavsett vad som händer.

– Ett totalt larm ringer nu, absolut, men det finns ingen bänk jag hellre skulle stå bakom i det här läget, klargör han.

– Jag vet att den här gruppen alltid hittar ett sätt att vinna.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE