Chicago stängde ner Minnesota

Publicerad 2015-05-06

Nära semifinalen: ”Det var en målvaktseger”

Chicago Blackhawks är känd för sin mördande offensiv.

I morse handlade det främst om ett prickfritt försvarsspel – och en superb målvakt.

Corey Crawford – framför allt – samt svensktrion Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya och Marcus Krüger hörde till hjältarna.

– Corey vann matchen åt oss, säger coachen Joel Quenneville efter 1–0-segern och därmed 3–0 i matchserien mot Minnesota Wild.

Chicago är ytterst nära en tredje rak konferensfinal i väst. 1–0-triumfen mot Wild innebär alltså att Blackhawks har 3–0 i matcher och bara behöver en seger till.

Målet gjordes av Patrick Kane 14.06 in i den första perioden. ”Showtime” Kane fick ett läge på vänsterkanten och sköt pucken mellan benskydden på Wild-målvakten Devan Dubnyk.

Men det var inte Kane, Toews, Hossa eller någon av den andra tunga offensiva pjäser som var i fokus i natt.

Det var det perfekta försvarsspelet.

”Han var överallt”

Främst handlade det om målvakten Corey Crawford. Kanadensaren – som bara fick starta i två av sex matcher i första rundan mot Nashville – räddade 30 skott.

– Det var en målvaktseger. En stor kväll för honom, säger Chicagos coach Joel Quenneville.

– Corey var överallt där pucken var. En riktigt stark match, säger Patrick Kane.

Minnesotas coach Mike Yeo var luttrad.

– Crawford, han är en stjärna mot oss. Han är Brodeur. Han är Roy. Han är allihopa mot oss, sa Yeo enligt Chicago Sun.

Oduya blockade fyra skott

I den övriga defensiven utmärkte sig samtliga tre svenskar.

Niklas Hjalmarsson hade drygt 22 minuters speltid och svarade för mängder brytningar och ett blockerat skott. Backpartnern Johnny Oduya var värre med över 24 minuter och fyra blockerade skott. Totalt var duon på isen under tre (av sex) minuter vardera i numerärt underläge.

Och defensivspecialisten i fjärdekedjan, Marcus Krüger, fick som vanligt mycket förtroende när Wild jagade en kvittering efter att ha tagit ut Dubnyk ur kassen.

Match 4 spelas också i St Paul, Minnesota natten fredag.