Robin Lehner nominerad till två priser – kan bli årets målvakt

Efter missbruket: ”Det har varit en lång resa”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

LAS VEGAS. Han kan vinna Vezina-trofén varje hockeymålvakt i världen drömmer om. 

Men Robin Lehner är allra gladast åt att han nominerats för Masterton – priset han i så fall får för att han kämpat sig tillbaka till hälsa och välmående efter år av missbruk och bipolär sjukdom.

– Det har varit en bra nystart för mig i år, men jag har en lång resa kvar och vill fortsätta i samma fotspår, säger han inför nattens Awards-gala i Vegas och berättar samtidigt att han hoppas skriva nytt kontrakt med New York Islanders.

Av alla NHL-stjärnor som för tillfället rör sig på Vegas kasinon är Robin Lehner garanterat den som minst antal fans för ett år sedan han räknat med att få se dylika sammanhang.

Han var om inte doldis vid det laget så i alla fall nästan. 

Men den 27-årige göteborgaren var helt lysande under sitt första år med New York Islanders och är, mycket välförtjänt, nominerad till Vezina Trophy – hockeymålvakternas eget nobelpris.

– Det är en stor ära, förstås, men jag är nog ännu gladare över att jag har chansen att vinna Masterton Trophy, säger Robin när vi träffar honom ett dygn innan galaföreställningen.

”Glad att kunna hjälpa andra”

Ja, han är nominerad för den pokalen också, reserverad för den som visat ”mest ihärdighet och dedikation visavi ishockey” och nästan alltid förärad en spelare som kommit tillbaka från någon form av svårigheter.

Robin Lehner på plats i Las Vegas
Foto: Per Bjurman
Robin Lehner på plats i Las Vegas

Vinner Robin är det således för att han inför säsongen tog tag i, och löste, mångåriga problem med missbruk och psykisk ohälsa – och sedan hade modet att berätta om sin kamp i en uppmärksammad text på sajten The Athletic. 

– Det var ett bra år för mig, en bra nystart. Jag har gjort stora framsteg och är framförallt glad över att jag kunnat hjälpa andra i samma situation, säger han nu.

– Det är dock en lång resa kvar, det finns fortfarande mycket att rätta till. Men det känns bra just nu och jag vill verkligen fortsätta i samma fotspår.

Inte nära en ny deal

Frågan är bara var det kommer ske. Robin – som bortsett från ett kort besök i Sverige tillbringat större delen av våren och försommaren i USA – vill väldigt gärna fortsätta hos Islanders, men kontraktet löpte bara över ett år och ännu har man inte kommit särskilt nära någon ny deal.

– Nej, det är inte nära. Men det beror inte på att vi inte är överens. Vi har bara inte kommit till den punkt då man tar ett beslut. Klubben måste göra rätt saker innan man når dit och det måste vi från min sidan också, förklarar han.

– Jag vill dock helst stanna, absolut. Jag gillar organisationen, jag gillar laget, jag gillar mina lagkamrater och jag gillar att bo på Long Island. Men skulle det inte lösa sig är det inga problem att någon annanstans istället. Jag är inte särskilt nervös, jag tycker att jag i flera år visat att jag är en bra målvakt och nu visade jag att jag kan spela bra i slutspelet också. Vi får helt enkelt se, man vet aldrig vad som händer i framtiden. 

Jo, man vet att det blir fest i natt – och att Robin Lehner förmodligen kommer att kallas upp på scenen på Mandalay Bay för att ta emot en trofé eller två.

Publicerad:

LÄS VIDARE