Matchfakta 2/2

New Jersey-NY Rangers 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-02

Första perioden: 0-1 (04.00) Brandon Dubinsky 8 (-).

Andra perioden: 0-2 (02.06) Chris Drury 14 (Scott Gomez, Daniel Girardi), 1-2 (05.48) Zach Parise 19 (Jamie Langenbrunner, Johnny Oduya).

Tredje perioden: 1-3 (19.56) Chris Drury 15 (Blair Betts), spel 5 mot 5 (tom bur).

Skott: 34-26 (15-9, 14-11, 5-6)

Utvisningar, New Jersey: 4x2 min. NY Rangers: 2x2 min.

Publik: 17 625 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 92,0%, istid 59.13 NY Rangers: Henrik Lundqvist 97,1%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 1, 2, 0, 0, 18.22

Matchen: NY Rangers dominerar mot New Jersey Devils - tack vare målvakten Henrik Lundqvist. I natt kom femte raka segern för Rangers mot rivalen nästgårds.

Och vid samtliga fem tillfällen har den svenske målvakten vaktat kassen. Totalt har ”Henke” bara släppt in fem mål mot Devils på dessa fem möten varav han nollat två gånger - imponerande siffror.

- Det är alltid kul att slå lagen från New York-området. Vi har tre till matcher mot dessa killar och det har varit bra matcher hittills. De har ett bra lag, men än så länge i år har vi verkligen spelat som bäst mot dem, sa Henrik Lundqvist till AP efter 3-1-segern.

”Henke” räddade totalt 33 skott, utsågs till matchens bästa spelare och hyllades av flera efteråt - bland dessa Devils coach Brent Sutter.

- Helt klart spelade han bra. Han gjorde några stora räddningar för dem. Jag tycker vi gjorde många bra saker i kväll, men vi gjorde inte tillräckligt med mål, sa Brent Sutter.

Johnny Oduya hade en assist till hemmalagets enda mål, 1-2-reduceringen av Zach Parise knappt sex minuter in i den andra perioden.

Detroit-Colorado 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

Tredje perioden: 1-0 (17.40) Henrik Zetterberg 30 (Pavel Datsyuk, Brian Rafalski), 2-0 (19.47) Kris Draper 9 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström), spel 5 mot 6.

Skott: 36-15 (14-3, 9-1, 13-11)

Utvisningar, Detroit: 4x2 min. Colorado: 5x2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena)

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 100%, istid 60.00 Colorado: Peter Budaj 97,1%, istid 58.59

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 1, 4, 0, 16.39

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 1, 1, 0, +2, 29.52

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 0, 4, 0, 0, 14.41

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 0, 4, 0, 0, 17.45

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 4, 0, 0, 15.02

Henrik Zetterberg, f, Detroit 1, 0, 4, 0, +2, 22.06

Matchen: Trots ett massiv spelövertag och 23-4 (!) i skott efter två perioder stod det 0-0. Detroit fortsatte mala ned Colorado även i den tredje perioden och till slut kom utdelningen - genom Henrik Zetterberg.

Zätas 30:e mål denna säsong var mer en slumppuck som hittade in bakom Peter Budaj i Avalanche-målet - med bara 2.20 kvar att spela. Eller slump och slump. Zetterberg kastade in pucken framför mål och den studsade tillbaka till honom och då satte han pucken i nät med ett distinkt skott.

- Jag tror Homer (Tomas Holmström) var framför målet. Så jag försökte bara kasta in pucken. Jag tror den träffade målvaktens klubba. Det var bara det jag försökte göra i den situationen: att få in pucken framför målet och få till en retur, sa Henrik Zetterberg om 1-0-målet.

Kris Draper satte senare 2-0 i tom bur och gav ligasuveränen ännu en seger.

- Vi visste att vi skulle göra mål även om det hade krävts straffläggning, sa Zäta.

43-årige Dominik Hasek höll nollan för fjärde gången denna säsong och för 80:e gången i NHL-karriären.

- Det var inte så mycket action, framför allt inte i den första och andra perioden. Men matchen stod 0-0... jag visste om jag gjorde ett misstag kunde vi förlora matchen, sa den tjeckiske veterankeepern till AP.

Atlanta-Buffalo 5-4 (2-0, 0-3, 2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (05.58) Mark Recchi 10 (Todd White, Tobias Enström), 2-0 (08.19) Bobby Holik 10 (Slava Kozlov).

Andra perioden: 2-1 (07.55) Jochen Hecht 17 (Jaroslav Spacek, Brian Campbell), spel 5 mot 4, 2-2 (09.16) Jason Pominville 13 (Toni Lydman, Clarke Macarthur), 2-3 (15.57) Daniel Paille 11 (Derek Roy, Henrik Tallinder).

Tredje perioden: 3-3 (02.25) Jim Slater 2 (Eric Boulton, Chris Thorburn), 3-4 (05.11) Dmitri Kalinin 1 (Derek Roy, Ales Kotalik), spel 5 mot 4, 4-4 (19.42) Tobias Enström 4 (Marian Hossa, Bobby Holik), spel 6 mot 3.

Straff: 5-4 Eric Perrin.

Skott: 29-33 (8-12, 12-15, 5-5, 4-1)

Utvisningar, Atlanta: 7x2 min. Buffalo: 8x2 min.

Publik: 17 064 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Johan Hedberg87,9%, istid 64.15 Buffalo: Ryan Miller 90,0%, istid 40.00 Buffalo: Jocelyn Thibault 77,8%, istid 24.53

Johan Hedberg, mv, Atlanta - se ovan

Tobias Enström, b, Atlanta 1, 1, 2, 0, +2, 28.34

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 2, +2, 21.45

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 1, 2, 2, 0, 26.21

Matchen: Det satt hårt inne, men Atlanta lyckades till slut ta två poäng i hemmamatchen mot Buffalo. Tobias Enström kvitterade till 4-4 med bara 18 sekunder kvar av den tredje perioden och sedan fixade Eric Perrin bonuspoängen genom att sätta Atlantas fjärde straff efter att båda lagen missat tre vardera och Buffalos Thomas Vanek även missat lagets fjärde.

Enström, rookiebacken som övertygat stort denna säsong, blev också vald till matchens bästa spelare. Men själv ville han hylla en annan svensk - målvakten Johan Hedberg.

- Vi måste tacka Moose. Han gjorde ett fantastiskt jobb i straffläggningen. Vi behövde dessa poäng, sa Tobias Enström till AP.

Enströms mål kom i spel sex mot tre efter att först Clarke MacArthur åkt ut för en hakning och sedan Tony Lydman åkt ut för att ha skjutit pucken över plexiglaset. Dessutom tog Atlanta ut Hedberg och satte in en sjätte utespelare. Fyra sekunder efter tekningen sköt Enström ett långskott som hittade in bakom Jocelyn Thibault.

- Jag såg den i sista sekunden. Jag hade inte tillräckligt med tid att stoppa hans skott. Jag hade gärna velat ha den där extraräddningen för laget, sa Thibault om kvitteringen.

Buffalos coach Lindy Ruff hade sin förklaring till att laget tappade segern.

- Dumma utvisningar kostade oss matchen, sa Lindy Ruff.

Florida-Vancouver 4-3 (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (19.51) Daniel Sedin 23 (Henrik Sedin, Markus Näslund), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 1-1 (05.04) Nathan Horton 13 (Stephen Weiss, Bryan Allen), 1-2 (13.03) Henrik Sedin 11 (Markus Näslund, Daniel Sedin), 2-2 (14.32) Jozef Stumpel 7 (Olli Jokinen, Ruslan Salei), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-3 (01.42) Mason Raymond 5 (Jason Jaffray), 3-3 (13.46) Stephen Weiss 10 (Steve Montador, Ruslan Salei).

Straff: 4-3 Nathan Horton.

Skott: 43-32 (9-10, 16-12, 15-5, 3-5)

Utvisningar, Florida: 4x2 min, 1x5 min. Vancouver: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 523 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 90,6%, istid 64.58 Vancouver: Roberto Luongo 93,0%, istid 64.46

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 3, 0, 0, 26.43

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 4, 0, 0, 33.11

Daniel Sedin, f, Vancouver 1, 1, 7, 2, 0, 22.02

Henrik Sedin, f, Vancouver 1, 1, 3, 0, 0, 23.23

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 2, 3, 0, 0, 21.15

Matchen: Markus Näslund hade chansen att avgöra för Vancouver när han tilldömdes en straff med 47 sekunder kvar av sudden death. Men Floridas målvakt Tomas Vokoun blockerade skottet och istället avgjorde hemmalagets Nathan Horton i straffläggningen.

Och Hortons mål innebar att Florida för första gången på åtta år besegrade Vancouver - senast det skedde var den 20 oktober 1999.

Vokoun stoppade totalt tre svenska straffar. Dels Näslunds i förlängningen och sedan också Alexander Edlers och Daniel Sedins i straffläggningen.

Snackisen efter matchen var också målvakten Robert Luongos återkomst till Florida. Han lämnade klubben 2006 i något som beskrivs som en av de värsta trejdarna i NHL:s historia.

Luongo gick till Vancouver tillsammans med backen Lukas Krajicek. Florida fick istället Todd Bertuzzi, målvakten Alex Auld och backen Bryan Allen. En skadad Bertuzzi spelade aldrig en match i Panthers, Auld misslyckades totalt och bara Allen är kvar i klubben. Luongo däremot tog Canucks till slutspel i fjol och var en av finalisterna till både Vezina och Hart Trophys.

- En oacceptabel förlust. Vi hade chanser att vinna och kunde inte sätta en puck till, sa Robert Luongo som själv svarade för 40 räddningar i matchen.

Trots straffmissarna: många svenskpoäng i Canucks där tvillingarna Sedin hade varsitt mål och assist och Näslund fick med sig två assist.

Edmonton-Dallas 1-4 (1-0, 0-2, 0-2)

Första perioden: 1-0 (05.12) Zack Stortini 2 (Kyle Brodziak, Geoff Sanderson).

Andra perioden: 1-1 (07.16) Brenden Morrow 21 (Mike Ribeiro, Jere Lehtinen), 1-2 (10.46) Stephane Robidas 4 (Mike Ribeiro, Brenden Morrow), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 1-3 (11.23) Jussi Jokinen 12 (Antti Miettinen, Mike Modano), spel 5 mot 4, 1-4 (17.54) Steve Ott 8 (Loui Eriksson, Mike Modano), spel 5 mot 6.

Skott: 33-22 (17-5, 11-9, 5-8)

Utvisningar, Edmonton: 8x2 min. Dallas: 6x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Dwayne Roloson 85,7%, istid 59.56 Dallas: Marty Turco 97,0%, istid 60.00

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 2, 0, 0, 10.09

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 21.11

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 0, 0, 14.06

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 1, 0, 0, +1, 13.39

Matchen: Edmonton skapade mest, tog ledningen efter den första perioden… men sedan tog det tvärstopp. Anledningen till det: Dallas målvakt Marty Turco som räddade 32 skott och höll tätt efter att Zack Stortini gett Oilers 1-0 redan efter drygt fem minuter spel.

Istället kom Dallas tillbaka och gjorde två mål både i den andra och tredje perioden. Jere Lehtinen, som assisterade till Brenden Morrows 1-1, var tillbaka efter 33 matchers frånvaro. Den finske forwarden har genomgått en bråckoperation.

I och med segern är nu Dallas två poäng före San Jose i toppen av Pacific Division och också tvåa i hela Western Conference efter suveräna Detroit.

St Louis-Anaheim 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Straff: 1-0 Andy McDonald (Brad Boyes).

Skott: 20-30 (7-7, 3-11, 9-9, 1-3)

Utvisningar, St. Louis: 5x2 min, 1x5 min. Anaheim: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 19150 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 100%, istid 65.00 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 100%, istid 65.00

Christian Bäckman, b, St. Louis 0, 0, 0, 0, 0, 17.55

Matchen: Två målvakter dominerade stort i Scottrade Center. Totalt 50 skott avlossades under de tre perioderna plus förlängningen. Samtliga räddades av St. Louis Manny Legace och Anaheims Jean-Sebastien Giguere.

I straffläggningen var Legace snäppet värre och höll tätt. Giguere släppte däremot in Andy McDonalds och Brad Boyes straffar.

- Det var bara en härlig match rakt igenom. Så fort vi satte den där första straffen och publiken tände till var känslan skön, sa Manny Legace till AP.

Rättvisan i segern kan diskuteras. Mästarna Anaheim hade de flesta och bästa chanserna och hade inte Legace storspelat hade matchen avgjort mycket tidigare - till Ducks fördel.

- Vi spelade den hockey som krävs för succé. Vi kämpade över varje del av rinken. Att förlorar på straffar är tufft, sa Anaheims coach Randy Carlyle.

Teemu Selänne, som skrev på för Ducks i måndags, var inte på isen i natt. Han slipar fortfarande på sin form.