Ikonen byter nation – mitt under World Cup

Publicerad:

HOCKEY

Tre Kronors rådgivare kanadensisk medborgare: Är en vacker tröja

På plats i Toronto som rådgivare åt Tre Kronor – då bytte Daniel Alfredsson sida.

Efter att ha svurit eden blev 43-åringen natten mot onsdag kanadensisk medborgare och drog på sig den röda hockeytröjan.

– Det är en vacker tröja, sa Alfredsson efter ceremonin.

Tillsammans med över hundra andra sökande beviljades Daniel Alfredsson natten mot onsdag svensk tid kanadensiskt medborgarskap. Vid en ceremoni i Toronto svor Alfredsson tillsammans med sin fru eden och firades sedan som nya medborgare i Kanada.

”Är en speciell känsla”

– Det är en speciell känsla i dag, inget snack om saken. Vi visste att det skulle bli en speciell dag men vi var bekväma, speciellt med alla hockeyreferenser och nationalsången, säger 43-åringen till thestar.com.

Då ceremonin ägde rum under den pågående hockeyturneringen World Cup i Toronto gick ceremonin även i hockeyns tema och allt avslutades med att samtliga nya medborgare fick en kanadensisk landslagströja. Extra speciellt för Alfredsson som är i Toronto som speciell rådgivare åt Kanadas huvudrival i turneringen Tre Kronor.

– Senast jag hade en kanadensisk landslagströja på mig hade jag förlorat ett vad med vår ägare under junior-VM. Men det är en vacker tröja och jag vet att den betyder mycket för kanadensarna... Den kommer passa bra bredvid den blågula och Ottawa-tröjan.

”Levt här hela våra vuxna liv”

Daniel Alfredsson spelade för kanadensiska Ottawa Senators 1995-2013 och har efter den aktiva karriären bosatt sig i Ottawa.

– Vi har verkligen slagit ner rötterna här. Jag och min fru har levt mer eller mindre hela våra vuxna liv här och har fyra barn som alla är födda i Ottawa och som går i skolan och spelar hockey här. Så vi känner oss ännu tajtare som familj nu även med barnen, säger Alfredsson.

Då går det kanske att förstå att Daniel Alfredsson nu blivit kanadensisk medborgare. Vi litar också på att sympatierna när det kommer till hockey fortfarande är de rätta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!