Victor Hedman tog Tampa ur mardrömmen

Nu är han på väg att gå om Börje Salming

Publicerad 2023-11-17

Tampa Bay Lightning hade tre raka förluster och målskillnaden 0–9 på de två senaste matcherna.

Då låg Victor Hedman bakom vändningen med matchavgörande målet och att bli utsedd till matchens bästa spelare.

– Det är lätt att spela forward, säger han om den speciella fullträffen.

Tampa Bay Lightning vann med 4–2 mot Chicago Blackhawks i Illinois.

Victor Hedman gjorde det matchavgörande 3–2-målet i mitten av den tredje perioden.

Helt plötsligt var backjätten i en den ovana positionen längst framme framför mål.

Erik Cernak sköt ett skott i kortplanket och Victor Hedman kunde peta in pucken.

– Det är inga problem att spela i en position när man får pucken framför mållinjen så där, Haha, nej, det var enormt, säger den storväxte backgeneralen.

Fyra genom tiderna

Med 147 NHL-mål är 32-årige Victor Hedman på väg att gå förbi Börje Salming som tredje bästa svenska backen genom tiderna.

Nicklas Lidström har 264 mål, Erik Karlsson 183 mål och Börje Salming 150 mål.

För Tampa Bay Lightning var det en välbehövlig seger efter en svajig start på säsongen.

– Sett till matchen spelade vi stabilt. Vi fortsatte att jobba oss igenom den och var överlag det bästa laget, säger Victor Hedman.

Två poäng i matchen

Den svenska stjärnan spelade också fram Brayden Point till 1–1-målet i powerplay i början av den andra perioden.

Jonas Johansson gjorde 13 räddningar för Tampa Bay Lightning.

Draftettan Connor Bedard gjorde inga poäng och hade inga skott på mål för Chicago Blackhawks.

För exakt en vecka sedan vann Chicago Blackhawks med 5–3 mot Tampa Bay Lightning i Florida.

Jesper Bratt var den tredje svensken i fredagsomgången som blev utsedd till matchens bästa spelare.

New Jersey Devils vann hemma mot Pittsburgh Penguins med 5–2 utan forwardsstjärnorna Jack Hughes, Nico Hischier och Timo Meier.

Den 25-årige svenske forwarden gjorde ett mål och en assist, det var han som gjorde matchavgörande 3–2-målet i början av den tredje perioden med ett handledsskott.

– Förhoppningsvis var det här starten på något bra, säger Jesper Bratt när laget vann efter tre raka förluster och han själv gjorde mål efter varit mållös i de fem senaste matcherna.

Jesper Bratt toppar den interna poängligan på 22 poäng (åtta mål och 14 assist) på 15 spelade matcher.

Med det här snittet skulle Jesper Bratt komma upp i 121 poäng i grundserien.

Alexander Holtz ökade på till 4–2 på ett direktskott och gjorde sitt fjärde mål för säsongen.

i Pittsburgh Penguins har Erik Karlsson gjort poäng sju matcher i rad och är totalt uppe i 16 poäng (fem mål och elva assist) på 15 matcher.

Den här förlusten kom efter en svit på fem raka segrar för Pittsburgh Penguins.