Publicerad:
Uppdaterad:

Hjalmarsson nära att bli historisk

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago en seger från titeln – kan avgöra hemma

1 av 2 | Foto: AFP
Niklas Hjalmarsson.

TAMPA. Det är dags att måla korna i Russnäs.

Efter en monstruös insats i Tampa i natt har Niklas Hjalmarsson slagläge på sin tredje Stanley Cup-titel – och kan för första gången vinna alltihop hemma i United Center.

– Det skulle betyda otroligt mycket. Rätt många har ändå vunnit en och två gånger, men med en tredje titel skulle jag nästan komma upp på ”Lidas”-nivå. Så, ja nu är det hög tid att de målar korna där hemma, säger han till Sportbladet efter 2-1-segern i femte matchen mot Tampa.

DOKUMENT: Blackhawks galna förvandling

Det var en tradition som föddes redan när Niklas Hjalmarsson spelade sin första Stanley Cup-final för fem år sedan.

Innan de verkligt stora matcherna började grannarna hemma i lilla Russnäs utanför Eksjö måla korna i Chicago Blackhawks färger – och så har det sedan fortsatt.

Årets finalserie mot Tampa har dock, enligt Niklas själv, inte rymt tillräckligt avgörande ögonblick för att det skulle kunna bli aktuellt.

– Men, säger han när Sportbladet möter efter honom efter femte matchen, nu är det dags.

Ja, för i och med 2-1-segern – vad annars? – i Amalie Arena har Chicago tagit ledningen med 3-2 och kan avgöra hela finalen natten till tisdag.

”Det vore fantastiskt”

I så fall säkrar de tredje titeln på sex säsonger – men vinner den sista matchen inför de våldsamt högljudda fansen hemma i United Center för första gången.

– Ja, vi har varit med om mycket genom åren men aldrig haft chansen att avgöra en final på hemmais. Det ska bli väldigt roligt att se hur vi reagerar på det, fortsätter ”Hammer”.

– Själv kan jag inte tänka mig något mer inspirerande än att veta att vi kan åka hem och...ja, vi vet ju alla vad vi spelar för. Det vore fantastiskt, våra fans har verkligen förtjänat det.

”Sporrar väldigt mycket”

Inspirerande är också det faktum att Niklas själv kan få en tredje, historisk titel.

Bara fyra svenskar i historien – Anders Kallur, Stefan Persson, Nicklas Lidström och Tomas Holmström – har fler.

– Det skulle betyda otroligt mycket. Rätt många har ändå vunnit en och två gånger, men med en tredje titel skulle jag nästan komma upp på ”Lidas”-nivå. Det sporrar mig väldigt mycket att jag har chansen att kunna skilja mig från mängden på sättet, säger han.

Den nyblivne 28-åringen – han fyllde på nationaldagen, mitt under brinnande final – är dock medveten om att det kommer att krävas en femstjärnig insats för att ta en tredje raka seger mot Tampa.

– Ja, det kommer bli jävligt svårt. Vi vet hur extremt bra de spelat i vår byggnad och måste samla oss till årets bästa match. Annars går det inte, slår han fast.

Hyllades av coachen

Well, fortsätter herr Hjalmarsson själv som i natt finns en god chans. Han var så furstlig i det defensiva arbetet att coachen Joel Quenneville efteråt hyllade honom som ”en av de bästa backarna i ligan”.

– Ja, det kändes bra, men det var en matchbild som passade mig också. Jag älskar att spela i försvarszonen, he he. Det kanske inte är så många andra som gör det, men jag tycker det är fantastiskt kul att bidra på det sättet, säger han.

Det är förstås just sådana kämpar som förtjänar att få kossor målade i sin ära...

DOKUMENT: Blackhawks galna förvandling

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: