Löftet Heiskanen het i debuten för Finland

Publicerad 2017-11-09

Superlöftet Miro Heiskanen.

Vilken succédebut i ”Lejonen”.

Superlöftet Miro Heiskanen slog till direkt när Finland slog Ryssland med 3–2 i Karjala Cup.

– Jag var tvungen att gnugga mig i ögonen. Så graciöst, så kompakt och så kronan på verket: ett mål, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki om Heiskanens första framträdande i A-landslaget.

I Sverige snackas det mycket om Frölundas Rasmus Dahlin, 17, just nu. Backtalangen förutses att gå som etta i nästa års NHL-draft.

I Finland har också ett löfte varit i fokus under 2017: Miro Heiskanen, IFK Helsingfors och Dallas Stars.

Den 18-årige backen draftades av Dallas i förstarundan och som trea totalt efter Nico Hischier (New Jersey) och Nolan Patrick (Philadelphia) i somras.

Men efter en hjärnskakning i CHL som gjorde att Heiskanen missade Stars försäsongsläger togs beslutet att han spelar kvar i Finland även denna säsong.

Under hösten har han varit HIFK:s bäste back i Liiga. På tio matcher har det blivit lika många poäng (sex mål, fyra assist) och en speltid på knappt 24 minuter i snitt per match.

2–0 med ett direktskott

På torsdagskvällen fick han även debutera i A-landslaget – mot Ryssland hemma i Hartwall Arena.

Det blev succé direkt.

Efter att Joonas Kemppainen gett Finland ledningen i den första perioden spädde Miro Heiskanen på till 2–0 drygt tre minuter in i andra. Tonåringen klev upp från sin backplats och direktsköt pucken i mål efter en fin passning från Antti Pihlström.

Ryssland kom tillbaka – 20-årige CSKA Moskva-talangen Kirill Kaprizov reducerade och SKA St Petersburgs Sergej Plotnikov kvitterade innan perioden var över.

Backpartnern avgjorde

I den tredje avgjorde Heiskanens backpartner Atte Ohtamaa, 30, när han – till stor glädje för de 10 680 i Hartwall Arena – slog in en retur efter knappt elva minuters spel.

Miro Heiskanen fick stort förtroende och mycket beröm från förbundskaptenen Lauri Marjamäki.

– Jag var tvungen att gnugga mig i ögonen i den första perioden. Han spelade sin första landskamp. Så graciöst, så kompakt, bra beslut med pucken, bra understöd i anfallen och så kronan på verket: ett mål, säger Marjamäki till Ilta-Sanomat.

Och 18-åringen har höga mål med både junior- och A-landslaget denna säsong. Det kan bli spel i dubbla VM-turneringar samt OS i Sydkorea.

– Självklart vore det roligt att spela i OS. Det är målet, men det är en lång säsong och jag måste spela bra, sa Heiskanen till Yle inför Karjala Cup.

Finland möter närmast Tre Kronor på lördag och avslutar sedan mot Kanada på söndag.