Landeskog: ”Vi måste börja prata om hjärnskakningar”

Uppdaterad 2016-10-05 | Publicerad 2016-08-03

Långt brev om hur inställningen måste ändras

Gabriel Landeskog.

Inställningen till hjärnskakningar måste förändras och respekten för skadan måste bli större.

Detta skriver Gabriel Landeskog i ett långt brev på theplayerstribune.com.

"Vi måste förenas och omdefiniera vad vi menar med tuffhet och krigarmentalitet", skriver NHL-stjärnan.

Följ ämnen
NHL

När Gabriel Landeskogs dåvarande lagkamrat Milan Hejduk meddelade honom att han skulle få spela med ett "C" på bröstet kommande säsong blev den svenske 19-åringen NHL:s yngste lagkapten någonsin.

Detta med endast en avverkad säsong i världens bästa hockeyliga.

I ett långt och välskrivet brev tar Colorado Avalanches svenske stjärna läsarna tillbaka till en bortamatch mot San Jose Sharks i januari 2013 i spelarens första säsong som lagkapten för klubben.

Hans nya roll ingav stolthet men samtidigt ett ansvar som inte alltid leder till rätt beslut.

"Jag drev pucken upp till neutral zon när jag såg 'Jumbo' Joe Thornton täcka upp mitten av isen. Jag vred mig mot sargen för att undvika hans checking med klubban och pucken flippades upp på kanten. Jag tittade ner för en tiondels sekund för att plocka upp den. När jag tittade upp igen blev allt svart", skriver Landeskog.

Däckades – fortsatte spela

Svensken blev liggande på isen och tog sig med stora besvär på egen hand tillbaka till båset med en blödande näsa.

Lagkaptenen fortsatte spela för att inte vika ner sig som den lagkapten han var.

Symptomerna för hans hjärnskakning han just ådragit sig märktes inte av på en gång – men skulle komma vid ett senare skede.

"De som läser det här och inte har spelat hockey själva måste undra hur jag tänkte. Ärligt talat, hur svårt det än är för mig att erkänna, så intalade jag bara mig själv: De gav dig just C:et. Gå ut på isen igen för dina lagkamrater".

Landeskog beskriver hur ansvarskänslan gjorde att ingenting kunde hålla honom borta från isen.

Något han fick betala för de kommande två månaderna.

"Fast i en egen liten bubbla"

Huvudvärk och irritation över ljudbrus och ljust sken var bara några av besvären som följde.

"Att ha hjärnskakning är fysiskt smärtsamt, men den mentala pinan den orsakar skapar en farlig spiral. Du vet inte hur du ska förklara smärtan och få folk att förstå. Samtidigt vill du inte svika dem", skriver Landeskog och fortsätter:

"Det känns som att du är fast i din egen lilla bubbla, och du vet inte hur du ska hantera det".

Landeskog missade elva matcher under sin återhämtning.

"Det var brutalt. Varje dag var jag tvungen att slåss mot känslan att jag svek mina lagkamrater. Men det var nödvändigt".

Och nu till Landeskogs poäng: Hur man i hockeyvärlden tenderar att negligera allvaret i en hjärnskakning och underskattar hur viktigt det är att ta sig ordentligt med tid att återhämta sig.

"Faran vi sällan talar om är den ofattbara press du känner att skynda tillbaka efter att du blivit diagnostiserad med en hjärnskakning".

"Måste prata om det här"

Han fortsätter:

"Till skillnad från brutna ben så är hjärnskakningar osynliga. Det betyder att alla i hockeyvärlden måste förenas och omdefiniera vad vi menar med tuffhet och krigarmentalitet. Om vi fortsätter att tysta ned detta så skickar det meddelandet att det inte är okej att ta sin tid att återhämta sig. Eller att det är ett tecken på att vara svag. Nu måste vi stå upp och prata om det här".

Landeskog uppmanar alla som drabbas av hjärnskakning att inte ignorera symptomerna det medför och i stället ta tag i problemet.

"Du har bara en hjärna. Om du inte tar hand om den kan du få lida av konsekvenserna i en lång tid framöver – sök upp en läkare på en gång", skriver den svenske forwarden och avslutar:

"Om någon talar om för dig att det är ett tecken på svaghet så kan du bara säga att Gabe Landeskog är svag också".