Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist berättar öppet om stora hjärtoperation

Av: 

Jens Persson

Skärmdump från NHL Networks intervju med Henrik Lundqvist.
Skärmdump från NHL Networks intervju med Henrik Lundqvist.

HOCKEY

Henrik Lundqvists medfödda hjärtfel slog ned som en bomb.

Nu berättar han om känslorna före hjärtoperationen.

– Jag tänkte: händer det här verkligen? Ska en maskin hålla mig vid liv?, säger han med tårar i ögonen till NHL Networks.

Henrik Lundqvist fick ställa in sin säsong efter beskedet om hjärtfelet. Detta kort efter att han lämnat New York Rangers för nya utmaningar i Washington Capitals.

Beskedet kom från ingenstans.

– Jag fick ett samtal från läkarna och då säger de; förlåt, men dina testresultat kom tillbaka värre än vi hade trott och det här kommer bli en operation. Det var aldrig något snack om saken, det vara bara att göra det. Jag fick prata med en kirurg över telefon, och två veckor senare låg jag i sjukhussängen i Cleveland och gjorde mig redo för operationen, säger svensken i en första intervju med NHL.

”Tungt att ta in”

Lundqvist meddelade den 8 januari år att operationen genomförts, och att han mådde bra. Men det var en invecklad operation han tvingades genomgå.

– Jag minns att jag låg utanför operationssalen och tänkte: Händer det här verkligen? Att de ska öppna mitt bröst och att en maskin ska hålla mig vid liv? Det var ganska tunga grejer att ta in. Jag tycker om att ha kontroll på saker men i det ögonblicket tror jag att nyckeln var att bara släppa allt, säger en märkbart rörd Lundqvist.

– Jag kommer ihåg det där samtalet med alla i rummet (läkarna). De frågade om jag hade något att säga. ”Gör bara ett bra jobb. Förstör inte det här nu.” De undrade också vilken musik jag gillar. Sedan sattes John Mayer igång och jag vaknade upp.

Skärmdump från NHL Networks inslag.

Träffade inte familjen

I intervjun med NHL Networks berättar ”Henke” framförallt om ett ögonblick som påverkade honom mycket under den första fasen av rehabiliteringen då han var kvar på sjukhuset i tio dagar efter operationen.

– På grund av covid kunde inte mina barn komma och hälsa på mig på sjukhuset. Vid ett tillfälle blev det väldigt känslosamt. Min familj var på plats i Cleveland, de bodde i agentens hus. Min fru tog barnen till parkeringen så jag kunde se dem. Vi vinkade till varandra och pratade via Facetime. Det tog fruktansvärt hårt på mig. Det var extremt känslosamt.

Efter operationen har Lundqvist uppdaterat om sitt fysiska och psykiska mående sporadiskt via sociala medier. Bland annat har han publicerat en video där han redan varit tillbaka på isen.

Capitals har ännu inte stängt dörren för en comebackande svensk i målet denna säsong.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Zibanejad hyllas för det kärleksfulla svaret

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Lundqvist

Ishockey

NHL

New York Rangers

Washington Capitals