”Det kommer bli lite speciellt”

Bäckström och Washington ställs mot ex-coachen Trotz

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Nicklas Bäckström.
Foto: Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
Nicklas Bäckström.

NEW YORK. De vann Stanley Cup ihop så sent som för två år sedan.

Nu ska Nicklas Bäckström försöka förstöra sommaren för ex-coachen Barry Trotz.

– Vi kommer alltid ha en stark relation efter det som hände 2018. Men nu är han motståndare och målet är givetvis att försöka slå ut honom och Islanders, säger ”Bäckis” inför Washingtons inledande playoff-duell mot New Yorks bästa NHL-lag i natt.

Det blev ju lite konstigt när Washington Capitals i juni 2018 äntligen bärgade sin första Stanley Cup – bara för att några dagar senare få se mästercoachen Barry Trotz städa ur kontoret och lämna klubben.

Han hade tidigare under säsongen hamnat i konflikt med general managern Brian MacLellan om sin framtida lön och tackat nej till en kontraktsförlängning – och ingenting ändrades bara för att han till allmän häpnad ändå lotsade laget hela vägen till himlens portar.

I stället anlitades Trotz av New York Islanders, förvandlade NHL:s sämsta försvar till det bästa i en handvändning och nu, bara två år efter den segerparad då de tillsamman lockade ut 840 000 människor ut på Washingtons gator, får han mobilisera det monsterförsvaret i en playoff-serie mot sina gamla ”elever”.

– Lite speciellt kan man väl kanske säga att det blir. Vi kommer alltid ha en stark relation efter det som hände då. Men nu tränar han Islanders och de är våra motståndare i en slutspelsserie och vi tänker inte på något annat än att vi ska försöka slå ut dem, säger Nicklas Bäckström på telefon från den omtalade bubblan i Toronto.

– Det känns kul och intressant. Han kan oss och vi kan honom, och de är ett väldigt bra lag, så det kommer bli en riktig kamp.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Barry Trotz med Stanley Cup-bucklan 2018.

”Riktigt Trotz-lag”

Respekten för den gamle chefen, och vad han gjort på Long Island, är stor. Det hörs.

– Han har ju gjort dem till ett riktigt Trotz-lag. De spelar som han tycker man ska spela. Det är mycket fokus på deras kompakta defensiv, och den är väldigt stark, men jag tycker de har en vass offensiv också. Det finns gott om killar i deras kedjor som kan göra mål. Så även vi måste ta hand om försvarsspelet på rätt sätt, fortsätter ”Bäckis”.

– De jobbar också väldigt hårt. Och därför måste vi jobba ännu hårdare. Det är nog där serien kommer avgöras.

”Finns golfsimulator”

Nicklas och hans kompisar har befunnit sig i isoleringen i Toronto i två veckor, men hittills bara spelat matcher utan särskilt mycket i potten; bara seedning inför fortsättningen.

– Nej, det som hände förra veckan betydde inte särskilt mycket. Så det ska bli väldigt kul att spela riktiga slutspelsmatcher nu. Jag ser fram emot det, säger gästriken.

Som överhuvudtaget trivs bra i bubblan i Toronto.

– Ja, det fungerar bra här. Vi har mycket att göra när det inte är matcher eller träningar. Det är gott om restauranger och tennisbanor och vi har en golfsimulator här på hotellet som jag ska gå tillbaka till nu. Det finns inget att klaga på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!