Ilskan: ”De tar ingen ställning”

Publicerad 2022-06-16

Vad gäller egentligen för spelare som vill bryta sina kontrakt med ryska klubbar?

IIHF och SIF har sagt sitt, men svaren är för otydliga, menar Rickard Wallin.

– De tar ju ingen ställning, säger Färjestads sportchef.

Följ ämnen
NHL

Flera svenska hockeyspelare sitter i en rävsax.

De har gällande kontrakt med ryska KHL-klubbar, men vill inte återvända.

Enda utvägen: Att säga upp avtalen och riskera såväl ekonomiska som sportsliga smällar.

Spelare, agenter och sportchefer har de senaste veckorna sökt svar hos IIHF (internationella förbundet) och SIF (svenska förbundet).

Nu har de kommit.

  • IIHF har inga juridiska möjligheter att hjälpa spelarna bryta kontrakten. Det måste de lösa själva, tillsammans med sina agenter.
  • Spelare som säger upp sina avtal kan bli återbetalningsskyldiga och det kan handla om miljonbelopp.
  • IIHF garanterar att spelare som sagt upp sina avtal inte ska stoppas från att skriva på för andra klubbar, exempelvis i SHL.

Men vissa frågor kvarstår.

Bland annat om spelarna kommer att stängas av från internationellt spel med sina landslag.

”Vore klädsamt”

Färjestads sportchef Rickard Wallin har tagit det av IIHF:s svar och även ställt frågor till svenska förbundet, som i sin tur hänvisar till IIHF.

Wallin efterlyser fortfarande en större tydlighet.

Och framförallt – ett avståndstagande.

– Jag förstår att det är komplicerade frågor att hantera för förbundet, men man vill ju veta: Vad tycker ni? Var står ni moraliskt i de här frågorna? Om nu spelarna själva tvingas ta en juridisk strid om avtalen så kan man ju tycka att det vore klädsamt om åtminstone det svenska förbundet gick ut och aktivt stöttade dem, men de tar ju ingen ställning, säger Wallin.

Rickard Wallin, sportchef i Färjestad, efterlyser större tydlighet från IIHF och SIF.

”Extremt komplext”

Johan Stark, generalsekreterare på svenska förbundet, köper inte kritiken.

– Man måste ha respekt för att det här är en pågående process i en helt ny situation som vi aldrig tidigare varit i, säger han.

– Ur ett värderingsperspektiv och rent känslomässigt för spelarnas skull så är det superenkelt, men nu är det juridik som kommer in i bilden. Jag har absolut ingen ambition av att gå ut och svinga mot IIHF i det här läget, för jag vet att de också sitter i en extremt komplex situation.

Har ni något att förlora på att gå ut och säga att ni inte vill att svenska spelare ska behöva återvända till Ryssland och att ni har deras rygg oavsett hur komplicerat det blir rent juridiskt?

– Men det vet de redan, det är ingen hemlighet att vi tycker så. Men tyvärr så hjälper det inte med värderingar och känslor när det kommer till juridiska frågor. Det viktiga nu är att vi har en tydlig dialog med IIHF och Sico (spelarfacket) och de berörda SHL-klubbarna och försöker vara tydliga med att reda ut vad som gäller. Men som sagt, det här är en pågående process och jag misstänker att det kommer bli en långdragen sådan, säger Johan Stark.

Johan Stark, generalsekreterare på svenska förbundet.

”Vem ska börja?”

IIHF uppmanar nu berörda spelare att starta processen med att säga upp sina ryska kontrakt fortast möjligt. Därefter hjälper man till att hantera ärendena ”case-by-case”, alltså från fall till fall.

– Frågan blir ju vem som ska börja? Vem gör det först och vad, exakt, händer då? Det vet man fortfarande inte. Jag har läst IIHF:s svar och tycker att det låter försiktigt hoppfullt, men inte glasklart, säger Rickard Wallin.

I Färjestads fall handlar det om stjärnbacken Theodor Lennström, som anslöt till FBK från KHL efter OS och var en av lagets bästa spelare när SM-guldet bärgades.

Färjestad vill behålla Lennström och Lennström vill stanna.

Problemet? Han har ett gällande kontrakt med ryska Torpedo Nizhny Novgorod.

– Vi försöker ha en dialog med förbundet för att se om, och i så fall vilken, hjälp vi kan få därifrån. I övrigt sköts ärendet via agenten som brukligt och som IIHF vill ha det. Jag vill också poängtera att det här handlar inte bara om Lennström och oss utan ganska många spelare i Europa som sitter i en svår sits. Som det är nu så blir det fel hur de än väljer att göra, säger Rickard Wallin.

Theodor Lennström.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln