”Vår bästa period på hela säsongen”

Publicerad 2013-12-22

Skadedrabbat Detroit tog tung prestigeseger

NEW YORK. Har det äntligen vänt för Detroit?

De lyckades ta andra raka segern i nattens Winter Classic-genrep mot Toronto i natt – på straffar.

– Det var riktigt skönt. Första perioden var nog vår bästa på hela säsongen, säger Niklas Kronwall till Sportbladet efter 5-4-segern.

Ja, efter de första tjugo minuterna såg det ut som att det brutalt skadedrabbade Detroit – alltjämt utan bland andra Henrik Zetterberg, Johan Franzén, Darren Helm, Gustav Nyquist, Jimmy Howard och Justin Abdelkader – skulle köra över kommande Winter Classic-motståndaren i Air Canada Centre.

De hade då gått upp i 3-1-ledning, efter mål av bland andra Joakim Andersson, och spelade riktigt bättre än på åtskilliga veckor.

– Ja, första perioden var nog vår bästa på hela säsongen, faktiskt. Det såg riktigt bra ut, säger Niklas Kronwall när vi når honom efter slutsignalen.

Sedan rörde de dock till det något. Maple Leafs kunde både komma tillbaka och gå upp i ledning innan Tomas Tatar lyckades kvittera med drygt sex minuter kvar av ordinarie matchtid, på assist från just Kronwall.

”Monstret” stark i straffavgörandet

Till slut blev det, efter en mållös övertidsperiod, straffavgörande. I sådana har Red Wings haft våldsamma svårigheter den här säsongen, men i natt fanns det ingen pardon.

Daniel Alfredsson – som vanligt grundligt utbuad i Toronto – och Pavel Datsyuk satte resolut sina två straffar och eftersom Jonas Gustavsson samtidigt stoppade Torontos två första försök var tillställningen avgjord.

– Det var riktigt skönt med en vinst ikväll, och ännu skönare att vi äntligen kunde ta det på straffar, säger Kronwall.

Att Detroit behövde såväl den här segern som den mot Calgary i förrgår kunde alla konstatera som efter nattens match slog över till HBO och såg andra avsnittet av ”24/7” – den närgångna dokumentärserien om Red Wings och Leafs väg fram till Winter Classic-matchen på jättelika Michigan Stadium på nyårsdagen.

Stämningen i laget innan de segrarna var så tryckt att coachen Mike Babcock plötsligt fick ett utbrott, skrek ”get the fuck out of here” och slängde ut HBO-teamet ur omklädningsrummet...

Linus Omark, häromdagen trejdad från Edmonton, gjorde sin debut med Buffalo Sabres i nattens bortamatch mot Boston.

Han placerades i fjärdekedjan och hann inte uträtta så särskilt mycket under de knappa tretton minuter han spelade, men han hade i alla fall en riktigt bra chans som Tuukka Rask verkligen fick anstränga sig för att avvärja.

Boston vann matchen med 4-1 och Carl Söderberg stod för en assist – när Omark satt utvisad.

Jhonas Enroth stod för Sabres och stoppade 35 av 38 skott (det sista målet satte Bruins i tom kasse).

Jaromir Jagr fortsätter uppåt på listan över tidernas målskyttar i NHL. Han gjorde trettonde målet för säsongen när New Jersey i natt vann en hård, jämn fajt mot Washington – och tangerade därmed Mark Messiers notering på sammanlagt 694 fullträffar.

Alex Ovetjkin befäste å sin sida ledningen i den pågående säsongens målliga med 30:e kassen för året.

Matchen avgjordes när Andy Greene, på assist från Jagr, gjorde 5-4 i början av övertidsperioden.

Alex Steen hade en lugn natt, men St Louis lyckades ändå krossa Edmonton med 6-0 på bortaplan.

Chris Stewart var isens kung med fullbordat hattrick.

Även Patrik Berglund gjorde mål och stod dessutom för en assist – och en sådan noterades även Magnus Pääjärvi för.