NHL-SVEPET: Hörde till juldvalans allra värsta syndare

Publicerad 2023-12-28

NEW YORK. Som vanligt var det många som satt kvar vid julbordet när NHL-säsongen i natt återupptogs efter uppehållet, konstaterar vi i nattens NHL-svep.

Juluppehållet pågår bara i tre dygn, men det räcker för att somliga ska hinna bli ordentligt rostiga.

Under omstarten är det alltid några lag som helt enkelt inte inser att säsongen börjat igen och gör riktiga plattmatcher – och 2023-varianten utgjorde inget undantag.

Värst var New York Islanders, som man kan läsa om på annan plats här intill, men det fanns fler som tycktes ha blivit kvar vid julborden.

NATTENS JULDVALA 1

Colorado Avalanche hörde till de allra värsta syndarna. De började helt okej i sin bortafajt mot Arizona och hade 4-0-ledning femton minuter in i andra perioden.

Men sedan var det som att de åter satte sig ner för att njuta av lite dopp i grytan, för Coyotes fick göra fyra mål på raken – och så ett femte på övertid, signerat Jack McBain.

– De pushade i tredje och det gjorde inte vi. Vi måste kunna vara lite smartare, suckar coachen Jared Bednar.

Nathan MacKinnon förlängde dock sin poängsvit – nu nitton matcher lång – med ett mål och en assist.

NATTENS JULDVALA 2

Vegas Golden Knights stod å sin sida för sämsta förstaperioden under hela Bruce Cassidy-eran i sin comeback-match i Anaheim.

När det gått 20 minuter låg de under med 4-0 – mot en ankflock utan exempelvis skadade Leo Carlsson.

Sedan försökte de snygga till siffrorna i andra och lyckades göra två mål, men stryk blev det – med 5-2.

Därmed har regerande mästarna nu förlorat fyra raka matcher.

– Vi måste reda ut det här nu. Vi har släppt in fyra mål eller fler i fem-sex matcher nu. Så gör inte vi, ryter backen Alec Martinez.

William Karlsson kunde i alla fall trösta sig med en assist i natt.

Alec Martinez.

NATTENS JULDVALA 3

Toronto Maple Leafs dansade ut granen i några minuter i sin hemmamatch mot Ottawa, men efter två snabba mål av Matthew Knies respektiver Tyler Bertuzzi lutade sig även de tillbaka i förnöjsamhet, blev omåkta och fick stryk med 4-2.

– Ja, Ottawa spelade hårdare och bättre ju längre matchen led och vi svarade inte, konstaterar coachen Sheldon Keefe.

William Nylander bokfördes dock för en ny assist, så nu har han gjort poäng i nio matcher på raken.

NATTENS JULDVALA 4

Av Buffalo Sabres vet fansen aldrig vad de ska få, men de hade hade definitivt hoppats på mer än de fick se i nystarten mot Boston i Keybank Center.

Bruins hade ledningen 2-0 efter en period och med 4-0 efter två och sedan stod Erik Johnson för ett tröstmål i tredje, men hemmalaget var aldrig i närheten att komma åt sina motståndare.

– Vi har för lite ”swagger” och för lite självförtroende och vi måste jobba på att få tillbaka det, säger Alex Tuch.

Med segern såg Boston-björnarna till att bryta en fyra matcher lång förlustsvit.

NATTENS MESSIAS-UPPVISNING

Det var inte Chicago Blackhawks som skrällde mot Winnipeg Jets i United Center.

Det var Connor Bedard, den omsusade draftettan från i somras.

Han gjorde matchens första mål i inledningsperioden – och sedan satte han avgörande 2-1 i förlängningen. Den blott 18-årige artisten ryckte åt sig pucken i egen zon, flög över isen och piskade in pucken bakom Connor Hellebuyck.

– Det var riktigt skönt att göra det, framförallt inför 20 000 fans här hemma, jublar ynglingen som nu sammanlagt gjort femton mål under rookie-säsongen.

Axel Fjällby-Jonsson hade assist på gästernas enda mål.

NATTENS FLORIDA-KUNGAR

Derby-slagen mellan Florida Panthers och Tampa Bay Lightning har blivit avsevärt mycket hetare de senaste åren, så det var inte bara två poäng katterna från Sunrise fick med sig hem i och med en 3-2-seger i Amalie Arena i natt.

Det var prestige också.

– Ja, det här är en härlig rivalitet och därför en stor seger för oss mot en riktigt stark motståndare, säger Panthers-keepern Sergej Bobrovsky.

Gustav Forsling assisterade till ett av gästernas mål och Victor Hedman till ett av hemmalagets.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

New Jersey krånglade sig med hjälp av övertidsmål av Timo Meier till en 4-3-seger mot Columbus, St Louis småskrällde genom att slå Dallas med 2-1 och Carolina bortaslog ett tamt Nashville med 5-2 (ett mål av Gustav Nyquist, en assist av Jesper Fast).

NATTENS SVENSKAR

•Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins – Fyra assist är ett strålande personligt rekord.

•Marcus Johansson, Minnesota Wild – Två mål och en assist. Jo, ”Mojo” är på G nu.

•Adrian Kempe, LA Kings – Tomten kom tydligen med energi, för ångermanlänningen smällde in två mål direkt i återkomsten.

•Alex Wennberg, Seattle Kraken – Avgjorde med snyggt skott i Saddledome i Calgary.

•Mika Zibanejad, NY Rangers – Firade 800:e matchen med två assist och seger.

•Fabian Zetterlund, San Jose Sharks – Förlust blev det mot Kings, men Fabians soloräd i första perioden var extremt läcker.

•Filip Gustavsson, Minnesota Wild – Helt klart en av ligans hetaste målvakter igen.