Ovetjkin förbi Jagr – på tredjeplatsen i alla tiders skytteliga

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

NEW YORK. Kontroversen kring kopplingen till Putin tycks inte störa Alex Ovetjkin.

I natt gjorde han NHL-karriärens 767:e mål och passerade Jaromir Jagr på tredjeplatsen i alla tiders skytteliga.

– Det har varit tufft men vi är idrottsmän och måste göra vårt jobb, säger stjärnan som nu är den främste europeiska målskytten i NHL-historien.

Sedan Ryssland för tre veckor sedan inledde ett brutalt angreppskrig mot Ukraina har kritiken mot Alex Ovetjkin varit svidande – för att han tidigare stött avskydde diktatorn Vladimir Putin och fortfarande poserar med honom i sin profilbild på Instagram.

Men han har av allt att döma inte låtit sig bekommas, i alla fall inte på isen, utan envetet fortsatt jaga det 767:e mål som skulle skicka upp honom på tredjeplatsen i alla tiders skytteliga.

I natt, i en hemmamatch mot New York Islanders, lyckades han.

Förbi Jagr

Direkt efter en tekning femton minuter in i tredje perioden fick han pucken och snärtade in målet som tog honom förbi Jaromir Jagrs slutliga notering.

– Jag är glad, det här är historia, det kommer vara för evigt, säger den 36-årige ryssen när han möter media efteråt.

På en fråga från AP svarar han att senaste tiden varit påfrestande, särskilt som både hans barn, frun och föräldrarna befinner sig i Moskva – vilket också påstås vara skälet till att han inte byter den kontroversiella Instagram.bilden; han ska frukta för deras säkerhet.

– Det suger att de inte var här och såg mig göra det här, men de såg på två hemifrån och de är lyckliga. Det är det viktiga, fortsätter han.

– Det har varit tufft men vi är idrottsmän och måste göra vårt jobb

Jagar Gretzky

Framför sig i alla tiders skytteliga har Ovetjkin nu bara Gordie Howe (801 mål) och Wayne Gretzky (894). Att komma ikapp framförallt den senare lär bli svårt, men han tänker gissningsvis försöka.

Matchen i natt vann Washington till sist med 4-3 efter straffavgörande. I mitten av tredje perioden gjorde svenske Axel Jonsson-Fjällby sitt första NHL-mål.

Innan första nedsläpp fick Nicklas Bäckström för övrigt en stående ovation i Capital One Arena för att han förra veckan, i Edmonton, nådde klassiska milstolpen 1000 poäng.