Matchfakta 3/1

New Jersey-Florida 3-2 (2-0, 0-1, 1-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-03

Första perioden: 1-0 (09.08) Jamie Langenbrunner 6 (Dainius Zubrus, Travis Zajac), 2-0 (13.35) Noah Clarke 1 (David Clarkson, Barry Tallackson).

Andra perioden: 2-1 (07.30) David Booth 9 (Stephen Weiss, Nathan Horton).

Tredje perioden: 3-1 (03.42) Brian Gionta 12 (Zach Parise, Jamie Langenbrunner), spel 5 mot 3, 3-2 (05.06) Jay Bouwmeester 6 (Olli Jokinen, Nathan Horton).

Skott: 26-33 (12-6, 4-14, 10-13)

Utvisningar, New Jersey: 3x2 min. Florida: 3x2 min.

Publik: 14 124 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Marin Brodeur 93,9%, istid 60.00

Florida: Tomas Vokoun 88,9%, istid 59.04

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 2, +1, 16.34

Matchen:

New Jersey hade spelat åtta raka matcher utan att ha gjort mål i den första perioden. I natt kom utdelningen - två gånger om. På drygt fyra minuter i mitten av den första perioden satte Jamie Langenbrunner och Noah Clarke (hans första för i år) varsitt mål för Devils och gav hemmalaget en ledning som de sedan aldrig tappade.

– Det kändes lite konstigt. Det är ett tag sedan vi gjorde mål i första perioden. Vi gjorde äntligen de saker vi måste för att göra mål: vi gick in tufft mot målet, speciellt i den första perioden. Vi kämpade hårt och fortsätter vi göra det så kommer det fortsätta att hända, sa Jamie Langenbrunner till AP.

New Jerseys målvakt Martin Brodeur räddade 31 skott och såg till att Devils höll undan för bortastarka Florida (sju segrar på de åtta senaste inför nattens match).

– Att ha ledningen är vad du söker i hockeyn. Du vill alltid vara före, men ibland kan du inte kontrollera dessa saker. Det var definitivt skönt att komma ut på isen och få två tidiga mål, sa Martin Brodeur som i slutsekunderna gjorde en fin parad på Stephen Weiss skott.

Devils har nu nio segrar på de tio senaste hemmamatcherna - och framför allt har de alltså hittat rätt i den första perioden igen.

Carolina-Atlanta 4-5 (1-2, 0-1, 3-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.06) Slava Kozlov 12 (Brad Larsen, Niclas Hävelid), 1-1 (03.45) Ray Whitney 19 (Tim Gleason, Erik Cole), 1-2 (12.26) Ilya Kovalchuk 33 (-), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-3 (14.17) Mark Recchi 8 (Ilya Kovalchuk, Todd White).

Tredje perioden: 2-3 (08.10) Eric Staal 21 (Ray Whitney, Jeff Hamilton), spel 5 mot 4, 3-3 (09.29) Andrew Ladd 4 (Scott Walker, Rod Brind´Amour), 3-4 (14.01) Bobby Holik 6 (Ilya Kovalchuk), 4-4 (15.29) Erik Cole 9 (Frantisek Kaberle, Eric Staal), spel 5 mot 4.

Förlängning: 4-5 (04.28) Marian Hossa 14 (Ilya Kovalchuk, Tobias Enström), spel 4 mot 3.

Skott: 36-14 (7-6, 8-3, 19-3, 2-2)

Utvisningar, Carolina: 2x2 min. Atlanta: 7x2 min.

Matchen:

NHL:s målkung Ilya Kovalchuk är snart också NHL:s poängkung Ilya Kovalchuk. Ryssen har gjort flest mål (33 stycken), men har nu också börjat producera passningspoäng.

Kovalchuk gjorde sin vana trogen ett mål i natt - 2-1 till Atlanta efter drygt halva den första perioden. Men förutom det var den 24-årige skridskofantomen inblandad i ytterligare tre Thrashers-mål.

Det sista av de tre passningspoängen fick han i förlängningen när han i power play läckert spelade fram till Marian Hossas 5-4-mål. Tobias Enström fick andraassisten.

Kovalchuk är tvåa i poängligan på 57 poäng (33+24) - bara en pinne efter ettan Vincent Lecavalier, Tampa Bay.

Atlanta har efter en miserabel start av säsongen sakta men säkert klättrat mot toppen i Southeast Division. Nu är laget bara tre poäng efter ledande Carolina.

- Vi vill fortsätta jaga dem och vinna dessa matcher. Det är riktigt stora matcher. De spelade inte deras bästa match och vi spelade ganska bra, sa Ilya Kovalchuk till AP.

Atlanta var ”ganska bra” som sagt, men framför allt hypereffektivt mot Carolinas målvakt Cam Ward. Laget producerade bara 14 skott, inkluderat förlängningen, och på dessa lyckades man alltså göra fem mål. Wards räddningsprocent därmed blygsamma 64,3.

Johan Hedberg hade en mer intensiv afton och räddade 32 av 36 skott. Hedberg blockerade ett friläge av Scott Walker i förlängningen - och minuten senare avgjorde Marian Hossa.

- Jag vet att vi inte hade så många skott, men vi skapade riktigt bra målchanser, sa Atlantas coach Don Waddell.

Detroit-Dallas 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (12.01) Daniel Cleary 13 (Valtteri Filppula, Henrik Zetterberg).

Andra perioden: 2-0 (07.28) Johan Franzén 7 (Aaron Downey, Chris Chelios).

Tredje perioden: 3-0 (04.32) Dallas Drake 1 (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström), 4-0 (13.13) Pavel Datsyuk 16 (Nicklas Lidström, Daniel Cleary), 4-1 (13.59) Loui Eriksson 3 (Joel Lundqvist, Mark Fistric).

Skott: 26-24 (9-7, 10-9, 7-8)

Utvisningar, Detroit: 3x2 min, 1x5 min. Dallas: 2x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Henrik Zetterberg var tillbaka på isen efter att ha missat fem matcher på grund av ryggproblemen. Och ”Zäta” visade direkt att säsongens form håller i sig även efter en längre tids vila. Den svenske poängkungen spelade drygt 20 minuter och noterades för två assist.

Johan Franzén gjorde det viktiga 2-0-målet i den andra perioden och sänkte Dallas moral ytterligare.

Detroit och Dallas är de två topplagen i Western Conference och hemmalaget visade att de inte vill släppa förstaplatsen.

- Killarna har verkligen varit professionella första halvan. Du vinner 30 av 41 matcher, då måste du göra någonting rätt, sa Detroits coach Mike Babcock som ska coacha Western Conference All star-lag den 27 januari i Atlanta.

Lagkaptenen Nicklas Lidström är en given spelare i den matchen. I natt gjorde ”Lidas” en ny toppmatch med två assist (totalt 700 i NHL-karriären) och hade +3 i statistiken.

- Vi har spelat riktigt bra som lag även om vi haft några skador på våra toppspelare, sa Lidström till AP.

Chris Osgood gjorde en strålande insats som siste utpost i Detroit. Bara Loui Erikssons tröstmål till 4-1 stoppade Osgood från att noteras för säsongen tredje nolla.

St. Louis-Edmonton 2-3 (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (04.12) David Perron 8 (Christian Bäckman, Jay McClement).

Andra perioden: 1-1 (00.44) Tom Gilbert 7 (Patrick Thoresen).

Tredje perioden: 1-2 (05.18) Dustin Penner 11 (Robert Nilsson, Joni Pitkänen), 2-2 (11.04) David Backes 4 (Jamal Mayers, Eric Brewer).

Förlängning: 2-3 (04.42) Dustin Penner 12 (Jarret Stoll, Shawn Horcoff), spel 4 mot 3.

Skott: 33-24 (10-3, 11-5, 9-11, 3-5)

Utvisningar, St. Louis: 4x2 min, 3x5 min. Edmonton: 7x2 min, 3x5 min.

Matchen:

Snacka om ett välkommet mål för Edmonton. Dustin Penners fullträff i power play med bara 18 sekunder kvar av förlängningen innebar att Oilers bröt en sex matcher lång förlustsvit. Penner tog vara på en retur från målvakten Hannu Toivonen på Jarret Stoll hårda skott.

– Det är inget snack om att Stoll och Sheldon Souray alltid tar skott där bakifrån och jag fick tag på returen och satte den i nät, sa Dustin Penner till AP.

St. Louis, som nu har fyra raka förluster på hemmais, hade de flesta och de bästa chanserna i matchen men kunder inte sätta tillräckligt med puckar för att avgöra.

– Vi hade massor av chanser att göra mål, men några av de killar som vi räknar med ska göra det gjorde det inte för oss. Det är samma killar som spelade för oss i power play, sa Blues coach Andy Murray.

St. Louis hade sju lägen i numerärt överläge utan att kunna överlista Edmontons två målvakter Manny Legace och Hannu Toivonen.

Legace fick nämligen ge upp efter den första perioden efter att han träffats av en puck i huvudet under uppvärmningen. I periodpausen kände sig Legace sjuk och ersattes av Toivonen.

Colorado-Phoenix 2-5 (1-2, 1-0, 0-3)

Första perioden: 0-1 (13.15) Steve Reinprecht 9 (Shane Doan, Ed Jovanovski), spel 5 mot 4, 0-2 (14.17) Steve Reinprecht 10 (Keith Yandle, Mike York), 1-2 (17.40) Marek Svatos 14 (Jaroslav Hlinka, Jordan Leopold).

Andra perioden: 2-2 (08.02) Marek Svatos 15 (Andrew Brunette, Jaroslav Hlinka).

Tredje perioden: 2-3 (16.49) Shane Doan 10 (Steve Reinprecht, Radim Vrbata), spel 5 mot 4, 2-4 (19.02) Radim Vrbata 17 (Shane Doan), spel 4 mot 6, 2-5 (19.23) Steve Reinprecht 11 (Shane Doan), spel 4 mot 6.

Skott: 26-31 (10-15, 10-10, 6-6)

Utvisningar, Colorado: 3x2 min, 1x5 min. Phoenix: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 15 232 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Peter Budaj 89,7%, istid 58.15

Phoenix: Ilya Bryzgalov 92,3%, istid 60.00

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 5, 6, -1, 15.44

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 0, 0, +1, 15.42

Matchen:

Svenske Fredrik Sjöström utmärkte sig på ett mindre roligt sätt. Han fick sitta sex minuter på utvisningsbänken, men dessa sex minuter innebar faktiskt 2-0 till Phoenix.

Framför allt den sista av Sjöströms utvisningar var ”lyckosam”. Phoenix ledde med 3-2 efter ett sent mål av Shane Doan i power play när Fredrik Sjöström fick sin sista utvisning för en hög klubba mot Colorados Andrew Brunettes ansikte.

Då slog Doan till igen. Två assist i spel fyra mot sex innebar att Phoenix avgjorde matchen med 4-2 och 5-2.

Detta sista målet inslaget av Steve Reinprecht som gav honom hans första hattrick sedan 1 april 2006. Reinprecht har tidigare spelat under tre säsonger i Colorado och var med och vann Stanley Cup-bucklan 2001 med Avalanche.

Phoenix coach Wayne Gretzky har nyligen splittrat radarparet Doan/Reinprecht. De spelar fortfarande tillsammans i power play, men Gretzky tog bort Reinprecht i spel fem mot fem och placerande honom i en annan kedja. Det har gett resultat.

– Det är fint. Du spelar med många olika spelare. Det har varit lätt att komma in i den nya kedjan, sa Reinprecht som gjort fyra mål på de två senaste matcherna mot Colorado.

Phoenix målvakt Ilya Bryzgalov gjorde en ny stormatch och bänknötaren Mikael Tellqvist har det svårt att få speltid just nu.

– Vi kommer att behöva Tellqvist för att vinna några matcher. Jag vill inte förlora honom. Å andra sidan har Bryzgalov varit så bra. Jag vill inte ta ut honom heller med det flytet han har, sa Wayne Gretzky om målvaktssituationen i Phoenix.

Calgary-NY Rangers 4-3 (1-0, 1-1, 2-2)

Första perioden: 1-0 (01.39) Adrian Aucoin 7 (Kristian Huselius, Craig Conroy).

Andra perioden: 2-0 (05.42) Jarome Iginla 28 (Dion Phaneuf, Kristian Huselius), spel 5 mot 4, 2-1 (16.35) Michal Rozsival 10 (Scott Gomez, Jaromir Jagr).

Tredje perioden: 3-1 (06.51) Jarome Iginla 29 (Kristian Huselius, Craig Conroy), 3-2 (15.53) Brandon Dubinsky 4 (Sean Avery, Daniel Girardi), 4-2 (17.41) Kristian Huselius 18 (-), 4-3 (19.44) Brendan Shanahan 15 (Scott Gomez, Jaromir Jagr).

Skott: 22-32 (6-5, 8-11, 8-16)

Utvisningar, Calgary: 6x2 min. NY Rangers: 5x2 min, 1x10 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 90,6%, istid 59.56

NY Rangers: Henrik Lundqvist 81,8%, istid 58.51

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 1, 4, -2, 17.25

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 3, 2, 0, +3, 17.42

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen:

Första besöker för Henrik Lundqvist i Calgary. Och det kunde slutat roligare, ”Henke” förlorade definitivt målvaktskampen mot Calgarys jätte Miikka Kiprusoff.

Målet som avgjorde matchen, Kristian Huselius 4-2, borde den svenske målvakten tagit. Huselius avlossade ett löst dragskott från dålig vinkel, men pucken hittade in bakom en snopen Lundqvist.

Däremot hade Kristian Huselius (vald till matchens lirare) en ny magisk afton på flera sätt. Framspelningen till Jarome Iginlas 3-1 var briljant. Huselius fintade bort tre Rangers-spelare och kom tillsammans med Iginla i ett två mot noll-läge mot Henrik Lundqvist.

Istället för att skjuta spelade Huselius osjälviskt fram Calgarys kapten som med ett snabbt direktskott satte pucken i mål. Mycket vackert.

”Husse” noterades totalt för ett mål och tre assist och hans kedjekompis Iginla för två mål.

Iginla har nu gjort 16 mål på de senaste 15 matcherna och är på väg att slå personligt rekord. Säsongen 2001/02 gjorde Calgarys lagkapten 52 mål.

– Det har varit roligt och det är en bra svit. Det är fint att se pucken gå in och att det ger oss några segrar, sa Jarome Iginla till AP.

Anaheim-Columbus 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (03.03) Ryan Getzlaf 15 (Francois Beauchemin, Chris Pronger), 1-1 (15.59) Andrew Murray 1 (Sergei Fedorov).

Andra perioden: 2-1 (19.45) Chris Pronger 8 (Todd Bertuzzi, Ryan Getzlaf), spel 5 mot 4.

Skott: 34-27 (8-8, 16-9, 10-10)

Utvisningar, Anaheim: 6x2 min. Columbus: 6x2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 96,3%, istid 60.00

Columbus: Pascal Leclaire 94,1%, istid 59.25

Joakim Lindtröm, f, Columbus 0, 0, 1, 0, +1, 13.18

Matchen:

Veteranbacken Chris Pronger blev mästaren Anaheims hjälte i morse. Hans inte alltför märkvärdiga skott i slutet av den andra perioden styrdes in av Columbus-backen Ron Hainsey förbi en chanslös Pascal Leclaire i målet. Målet kom i power play - Columbus ryske veteran Sergei Fedorov satt utvisad när Pronger avgjorde.

Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere täppte sedan till alla luckor i den tredje perioden när Columbus tryckte på för en kvittering. Totalt hade Giguere 26 räddningar i matchen.

Noterbart: Andrew Murrays mål för Columbus var den 26-årige kanadensarens första fullträff. Murray blev uppkallad från AHL-laget Syracuse den 27 december och spelade nu sin tredje NHL-match.

Skadade Samuel Påhlsson missade nu sin fjärde raka match.