Matchhjälte mot Colorado: ”Vi behövde det där”

För en vecka sedan skrev Mikael Backlund, 28, på en sexårsförlängning med sitt Calgary Flames.

I natt gjorde svensken skäl för kontraktet när han sköt upp klubben på slutspelsplats.

Slutspelsracet i Pacific Division är tajt.

Bakom ett överlägset Vegas i topp ligger San Jose, Anaheim, Calgary och Los Angeles alla inom tre poäng av varandra med ungefär 20 omgångar kvar att spela.

I nattens möte med Colorado klev Backlund fram och visade vägen för Flames.

Tog ledningen snabbt

Det tog bara 18 sekunder innan svensken hade spelat fram kedjekamraten Michael Frolik till 1–0.

Sju minuter var ”Mickis” framme igen och hittade Mark Giordano med en passning som renderade i 2–0, och Calgary hade ett tydligt grepp om matchen.

Colorado reducerade förvisso genom Nathan MacKinnon, men Flames skruvade upp tempot och inkasserade ytterligare tre kassar innan matchen var slut.

”En viktig seger”

5–2-målet satte Backlund själv i powerplay mot slutet av matchen.

Det innebar att kvällens prestation landade på ett mål och två assist, och svensken själv väljer att betona hur viktig lagets starka inledning var.

– Vi får en bra start. Vi behövde det här, särskilt på hemmaplan där vi har haft svårt med det. Det här var en viktig seger, menar Backlund.

I och med segern smög Calgary upp på den sista slutspelsplatsen i Pacific och har nu i allra högsta grad hugg på lagen framför i tabellen.

I mötet mellan Florida och Pittsburgh höll de gästande pingvinerna på att skrapa hem ytterligare en seger.

Carl Hagelin stod för 1+1 och Patric Hörnqvist bidrog med en strut även han när Penguins nästan lyckades vända matchen till sin fördel.

Istället blev det till slut 6–5 till Panthers efter att Jevgenij Dadonov fullbordat ett hattrick i slutet av den tredje perioden.

Columbus tog viktiga poäng när de vände och vann över Chicago med 3–2.

Svenske backen Erik Gustafsson noterades för en målgivande passning i Blackhawks.