Matchfakta 22/3

Atlanta-Washington 3-5 (0-1, 3-0, 0-4)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22

Första perioden: 0-1 (15.18) Alexander Ovetjkin 59 (Nicklas Bäckström, Viktor Kozlov).

Andra perioden: 1-1 (04.11) Tobias Enström 5 (Mark Recchi, Slava Kozlov), spel 5 mot 4, 2-1 (07.57) Jim Slater 5 (Eric Perrin), spel 4 mot 5, 3-1 (16.06) Jim Slater 6 (Eric Perrin, Colby Armstrong).

Tredje perioden: 3-2 (11.30) Alexander Ovetjkin 60 (Mike Green, Tom Poti), 3-3 (16.00) Nicklas Bäckström 13 (Mike Green, Cristobal Huet), 3-4 (16.32) Nicklas Bäckström 14 (Alexander Ovetjkin), 3-5 (19.52) Boyd Gordon 6 (Brooks Laich, Alexander Ovetjkin), spel 5 mot 6.

Skott: 18-45 (6-8, 10-14, 2-23)

Utvisningar, Atlanta: 4x2 min. Washington: 2x2 min.

Nicklas Bäckström, f, Washington 2, 1, 3, 0, +3, 22.32

Matchen: Två spelare i förgrunden när Washington svarade för en mäktig vändning i den tredje perioden. Laget gick från 1-3 till 5-3 tack vare skyttekungen Alexander Ovetjkin och rookien Nicklas Bäckström.

Först reducerade ryssen till 2-3 genom att göra kvällens andra och säsongens 60:e mål när han slog in en retur bakom Kari Lehtonen i Atlantas mål. Därefter var det dags för ”Bäckis” att fixa säsongens 13:e och 14:e mål inom loppet av 32 sekunder och fixa segern till Capitals.

– Det var en enorm tredje period för oss. Inför den sista perioden pratade vi om att gå mer på nät. Varje poäng är mycket viktig just nu, sa Nicklas Bäckström som blev vald till matchens lirare.

I och med de två målen - och en assist - är svensken nu etta i rookieligan. Bäckström har 64 poäng (14+50) mot 63 poäng för Chicagos Patrick Kane.

Men än värre är förstås Alexander Ovetjkin. Med nattens fyra poäng (2+2) är han nu uppe i totalt 106 (60+46) och leder NHL:s totala liga med sju poäng. Och han är den förste spelaren som nått 60 mål sedan säsongen 1995/96 då de båda Pittsburghspelarna Mario Lemieux (69) och Jaromir Jagr (62) nådde dit.

– Jag gör bara mitt jobb. Jag tänker inte på personliga mål. Det är bara laget och vi måste ta varje poäng vi kan, sa Alexander Ovetjkin.

Hans Washington är nu bara en poäng efter Boston på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Eastern Conference. Capitals har sex matcher på sig att knipa den platsen.

New Jersey-NY Islanders 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (04.46) Blake Comeau 7 (Kyle Okposo, Bryan Berard), 1-1 (13.46) Travis Zajac 14 (Brian Gionta, Zach Parise), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (17.25) Kyle Okposo 1 (Richard Park, Bryan Berard), spel 5 mot 4, 1-3 (19.41) Trent Hunter 11 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 35-16 (14-5, 11-6, 10-5)

Utvisningar, New Jersey: 5x2 min, 3x5 min. NY Islanders: 8x2 min, 3x5 min.

Publik: 17 075 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 85,7%, istid 56.16

New Jersey: Kevin Weekes 100%, istid 02.22

NY Isladers: Wade Dubielewicz 97,1%, istid 60.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 1, 0, 0, 16.57

Matchen: New York Islanders missar slutspelet i år. Men för Kyle Okposo är det ändå en minnesvärd säsong. I hans andra NHL-match någonsin (debuten var i tisdag) gjorde 19-åringen sitt första mål. Och det kom mot världens kanske bästa målvakt genom tiderna - Martin Brodeur.

– Att få göra ett matchavgörande mål mot en av historiens bästa målvakter, det är inte dåligt alls. Jag vet inte vad som skulle kunna vara bättre, sa Kyle Okposo till AP.

Målet kom med bara drygt två minuter kvar av matchen. På en passning från Richard Park satte Okposo pucken i nät från nära håll.

– Han är en fantastisk målvakt och jag växte upp och såg honom spela. Det kändes underbart att få det där första målet i min andra match. Jag blev crosscheckad och helt plötsligt… här kommer pucken. Parkie gav mig en härlig passning och jag bara måste sätta den, sa Okposo.

Islanders förlorade skotten klart (35-16), men målvakten Wade Dubilewicz klarade i stort sett allt. Han är just nu Islanders förstemålvakt när Rick DiPietro opererades i höften tidigare under veckan.

– Dubie var mycket bra. Det var skönt att få en seger för honom. Vi gav verkligen allt och visade att vi fortfarande bryr oss och har stolthet, sa Islanders kapten Bill Guerin.

Philadelphia-NY Rangers 4-3 (1-0, 0-0, 2-3, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (04.37) Mike Richards 26 (-).

Tredje perioden: 2-0 (10.50) Daniel Briere 27 (Vaclav Prospal), 2-1 (12.01) Marek Malik 2 (Jaromir Jagr, Christian Bäckman), 2-2 (13.49) Nigel Dawes 12 (Christian Bäckman, Brendan Shanahan), 3-2 (16.23) Daniel Briere 28 (Scott Hartnell, Vaclav Prospal), 3-3 (18.09) Jaromir Jagr 19 (Christian Bäckman, Martin Straka).

Straff: 4-3 Mike Richards.

Skott: 30-26 (8-7, 11-7, 11-9, 0-3)

Utvisningar, Philadelphia: 3x2 min. NY Rangers: 6x2 min.

Publik: 19 819 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 88,5%, istid 65.00

NY Rangers: Steve Valiquette 90,0%, istid 65.00

Christian Bäckman, b, NY Rangers 0, 3, 0, 0, +2, 19.39

Fredrik Sjöström, f, NY Rangers 0, 0, 3, 0, -1, 11.54

Matchen: Den här säsongen har Philadelphia haft svårt att knyta ihop säcken när laget haft ledningen. Nattens match var inget undantag.

Flyers hade både 2-0 (mitten av den tredje perioden) och 3-2 (med två minuter kvar), men ändå lyckades Rangers fixa till en förlängning och senare straffar.

Jaromir Jagr kvitterade till 3-3 med 1.52 kvar att spela. Det var den forne skyttekungens 19:e mål denna säsong. Assisten till den förlösande kvitteringen - liksom till två övriga Rangersmålen - kom från backen Christian Bäckman.

Men i straffläggningen lyckades ändå hemmalaget få till ett avgörande. Både Mike Richards och Jeff Carter satte varsitt skott bakom Rangers Steve Valiquette. Det var Flyers blott andra vinst efter straffar på sju försök denna säsong.

– Att få en stor seger i straffläggningen och att få med sig två poäng är mycket viktigt för oss just nu, sa målvakten Martin Biron som förutom två straffar även räddade 23 skott under matchen.

Philadelphia passerade nu Boston och är sjua i Eastern Conference med sju matcher kvar att spela. Rangers är sexa.

Buffalo-Toronto 1-4 (0-2, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (08.39) Jason Blake 14 (Alexander Steen, Alexej Ponikarovsky), 0-2 (12.15) Darcy Tucker 16 (Pavel Kubina, Matt Stajan), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (00.31) Thomas Vanek 31 (Derek Roy, Jason Pominville), spel 5 mot 4, 1-3 (08.27) Anton Strålman 1 (Dominic Moore).

Tredje perioden: 1-4 (13.08) Matt Stajan 15 (Jason Blake, Anton Strålman).

Skott: 36-24 (13-9, 15-4, 8-11)

Utvisningar, Buffalo: 5x2 min. Toronto: 9x2 min.

Alexander Steen, f, Toronto 0, 1, 3, 0, +3, 20.03

Matchen: Trots att kaptenen Mats Sundin saknades (ljumskproblem) för tredje matchen i rad fortsätter Toronto att imponera och gapet till en slutspelsplats minskade ytterligare lite.

– Alla har räknat bort oss efter att vi förlorade Mats. Vi kommer inte att dö för det. Vi kommer att fortsätta köra tills det är över, sa Matt Stajan till AP.

Stajan hade en fin trippel i natt: ett mål, en assist och ett blockerat skott som räddade laget från ett självklart baklängesmål tidigt i den andra perioden.

En annan faktor till Torontos seger var målvaktsspelet. Förre Färjestadkeepern Vesa Toskala svarade för 35 räddningar varav ett par var rent akrobatiska.

Toronto är nu, efter fyra segrar på fem matcher, fem poäng efter Boston på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Eastern Conference. Buffalo tappade till tionde plats.

– Vi måste ta hand om vår egen business. Det är ingen anledning att vi tittar på vad de andra gör, sa Sabres coach Lindy Ruff.

Anton Strålman noterades för karriärens första NHL-balja när han satte 3-1 drygt åtta minuter in i den andra perioden.

Vancouver-Minnesota 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)

Andra perioden: 0-1 (04.52) Brian Rolston 28 (Pavol Demitra, Sean Hill), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 0-2 (01.33) Branko Radivojevic 6 (Pavol Demitra), 1-2 (04.20) Sami Salo 6 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), spel 5 mot 4.

Skott: 31-21 (9-11, 12-5, 10-5)

Utvisningar, Vancouver: 6x2 min. Minnesota: 4x2 min.

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, 0, 25.18

Matchen: Minnesotas målvakt Niklas Bäckström svarade för en av karriärens bästa matcher när han räddade 30 skott och såg till att Wild tog ett stort steg mot slutspel.

Hemmalaget Vancouver, också på jakt efter en av dessa åtråvärda platser till slutspelet, pepprade Bäckström med skott från nära håll, från långt håll, returer, höga skott, låga ispuckar… ja, vad som helst… allt verkade fastna i den finländske målvaktens skydd.

Endast Sami Salos power play-mål i den tredje perioden, assisterad av tvillingarna Sedin, lyckades hitta rätt bakom Bäckström. Men då ledde bortalaget redan med 2-0 och med fler räddningar från Bäckström höll de också undan till slutsignalen.

– Det har varit så här i en månad eller två redan. Varje match gäller till den sista sekunden. Du kan inte ha ett dåligt byte eller en dålig period i matchen. Du måste vara skärpt och redo från start, men det är det hockeyspelare vill… att allt där ute gäller någonting, sa Niklas Bäckström efter matchen.

– Han vann matchen åt oss, det är säkert, sa 2-0-målskytten Branko Radivojevic om Bäckström.

I och med segern är Minnesota nu tre poäng före duon Vancouver och Calgary och fem poäng före Colorado i den jämna Northwest Division.

San Jose-Anaheim 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

Första perioden: 1-0 (00.40) Joe Thornton 21 (Milan Michalek, Jonathan Cheechoo).

Andra perioden: 1-1 (05.35) Todd Marchant 9 (Chris Kunitz, Scott Niedermayer).

Tredje perioden: 2-1 (01.12) Jeremy Roenick 13 (Brian Campbell, Joe Pavelski), spel 5 mot 3.

Skott: 43-13 (10-5, 16-8, 17-0)

Utvisningar, San Jose: 2x2 min, 1x5 min. Anaheim: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 92,3%, istid 59.49

Anaheim: Jonas Hiller 95,3% istid 59.14

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, +1, 19.11

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 2, -1, 20.14

Matchen: Som vanligt när de här två lagen möts en målsnål och tajt tillställning. Men denna gång helt klart en rättvis segrare till slut.

San Jose malde ned mästaren Anaheim och i den sista perioden vann hemmalaget skottet med makalösa 17-0 (!). Bara en enda gång i klubben historia - första perioden mot Dallas den 27 december 2000 - har Ducks lämnat en period utan att ha skjutit ett enda skott mot mål.

Sharks defensiv imponerade stort. Totalt lyckades Anaheim bara skjuta 13 skott mot Jevgenij Nabokov som hade en lugn kväll mellan stolparna.

Segermålet kom efter en dryg minuts spel av den tredje perioden då Jeremy Roenick i spel fem mot tre satte pucken bakom Jonas Hiller. Då hade både Samuel Påhlsson (hög klubba) och Travis Moen (puck över sargen) fått sätta sig på utvisningsbänken.

För San Jose var detta en efterlängtad seger. Inför matchen hade Anaheim sex raka segrar i HP Pavilion.