Historiska lotteriet – vilka väljer först?

Klassiska svensklaget nattens stora förlorare

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Kanadensiska JVM-hjälten Alexis Lafreniere förväntas gå som nummer ett i draften
Foto: Ryan Remiorz / TT
Kanadensiska JVM-hjälten Alexis Lafreniere förväntas gå som nummer ett i draften

HOCKEY

With the first pick in the 2020 NHL Draft, ”Playoff Team E” select...

Nej, så kommer det naturligtvis inte låta, men för första gången någonsin kommer ett slutspelslag välja först av alla i den årliga draften.

– Det här går inte ihop. Det är är inget annat än ett stort fiasko, säger kommentatorn och analytikern Brian Burke till Sportsnet.

Årets NHL-draft skulle egentligen dragit igång i helgen, men till följd av coronakrisen har spektaklet skjutits upp på obestämd tid.

Däremot togs i natt första steget mot den faktiska draften – nämligen draftlotteriet.

Tidigare har reglerna varit enkla. Det laget med sämst matchfacit har fått välja först.

Men sedan säsongen 2012–13 har samtliga lag som missat slutspel alla haft en chans att få välja först i nästkommande draft. Den procentuella chansen har varit störst för det sämsta laget, och sedan följer det i en fallande skala till det lag som närmast missade slutspel.

I samband med nattens lotteri hände så något historiskt. För första gången tilldelas förstavalet ett slutspelslag.

”Det här går inte ihop”

För att NHL-säsongen ska kunna slutföras har ligan varit tvungen att göra om slutspelet, vilket gör att endast sju lag hamnat utanför.

Slutspelet börjar istället med ett så kallat ”Play-In”, en slags kvalificeringsrunda innan det ”riktiga” slutspelet – som vi känner igen det – drar igång.

De lagen som spelar kvalificeringsrundan hade även de en chans att tilldelas förstavalet i draften – om än en mindre sådan.

Men det var just det som hände.

Play In-lag E (som det ännu okända laget heter tillsvidare) fick rättigheterna att välja först. Trots att de bara hade 2,5 procents chans.

– Det här går inte ihop. Det är är inget annat än ett stort fiasko, säger kommentatorn och analytikern Brian Burke till Sportsnet.

Fiasko för klassiska klubben

Vilket betyder att supertalangen – och det troliga förstavalet – Alexis Lafreniere ännu inte vet vart han hamnar. Kanadensaren som bland annat var med och vann junior-VM vid nyårsskiftet.

Om det okända slutspelslaget blev nattens vinnare, blev den klassiska svenskklubben Detroit Red Wings de största förlorarna. De rödtröjade stod för en av NHL-historiens mest miserabla säsonger och kan nu inte ens trösta sig med att få välja först. Istället får de nöja sig med att välja som nummer fyra.

För att få reda på vilket lag som faktiskt får välja först måste vi först vänta på att Play In-rundorna i slutspelet spelas klart. Därefter kommer ytterligare en lottning hållas mellan de utslagna lagen – där samtliga lag har lika stor chans – innan en lycklig vinnare till slut får rättigheterna att välja först.

Foto: Paul Sancya / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!