”Myt att ätstörning varar hela livet”

Mikaela vill hjälpa andra med bok om anorexi

Uppdaterad 2018-04-23 | Publicerad 2017-10-18

Hon tyckte att magen var så tjock att hon försökte riva bort den. Hon fick ångest av att äta en tomatskiva.

Nu mår artisten Mikaela Urbom bra, och har skrivit en bok om sin anorexi.

– Jag vill visa att det går att bli frisk – ätstörningar behöver inte alls sitta i hela livet.

Att Mikaela Urbom, 25, har hatat sig själv och sin kropp känns långt borta. Hon är avslappnad och glad, bär bekväma kläder, och är en av ytterst få som inte kollar sig i spegeln inför fotograferingen.

Hon har kommit en lång väg från sina ångestfyllda tonår. I boken ”Om jag bara vore lite smalare” berättar hon sin historia.

Självkritisk sexåring

De negativa tankarna om utseendet kom redan när hon var sex år.

– Jag minns att jag såg mig i spegeln och tyckte att jag var ful, som ett monster, och fick panik över det.

Mikaela var en lite orolig tjej och funderade mycket. De verkliga problemen började när hon var 15 år. Hon fick en twar-infektion och var tvungen att sluta med konståkning, som hon älskade.

– Jag hade hängt i ishallen jämt och hade alla kompisar där. Det var som att jag förlorade min identitet.

När Mikaela började i en ny klass i nian började hon se sig själv med förvrängd blick.

– Jag tyckte att mina vältränade lår var groteskt stora. Jag kände mig ensam på den nya skolan och blev deprimerad. Jag ville att mitt yttre skulle visa hur dåligt jag mådde och fick ett nytt mål: Att bli smal. Det skulle bli min nya identitet.

”Viktigt se tidigt”

Mikaela började träna extremt hårt – ibland flera intensivpass om dagen – och äta allt mindre. Det var vägen in i en ätstörning som skulle vara ända till 22-årsåldern.

– Om en tonåring börjar mixtra med maten kan det gå väldigt fort till sjukdomen. Det är därför det är så viktigt att upptäcka en ätstörning i tid. Jag har förlorat flera år, och det känns väldigt sorgligt.

Mikaelas föräldrar har stått vid hennes sida i alla år, och hon har fått behandling i olika omgångar. Men länge ville hon inte ha hjälpen. Inte ens när hennes hjärta slog i otakt och farligt sakta, eller när en läkare förklarade att hennes njurar blivit så dåliga att hon riskerade dialys.

När hon fick träningsförbud löste hon det genom promenader, en vinter i höga snödrivor för att bränna extra fett. Hon gjorde sit ups i smyg på toaletten. Livet fylldes av tvångstankar och stenhårda rutiner. Att äta var en ren plåga.

– Jag minns när jag skulle försöka äta tomat. Jag skar skivorna så tunna att det bara blev lite kärnor kvar.

”Man mår piss”

I boken finns några av Mikaelas anteckningar från den perioden:

”Jag stoppade en tugga i munnen och försökte. Då rusade ångesten upp på 10. Jag började gråta, kastade undan tallriken, sprang in på toa och stänkte vatten i ansiktet. ”

– Det är inte skönt att svälta sig, man mår piss!

Mikaelas drömmar om att ägna sig åt sång och dans var bland det som räddade henne. Hon framträdde i Melodifestivalen redan 2011 med gruppen Love Generation, men mådde väldig dåligt psykiskt den perioden. Längre fram insåg hon att hon var tvungen att bli helt frisk – både mentalt och kroppsligt – för att orka.

– Till slut kände jag att jag var tvungen att bli frisk, annars är det till slut bara döden om väntar. I dag när jag äter och tränar gör jag det för att använda kroppen, inte för hur den ska se ut.

Hjälp behövs

– Och jag hade ALDRIG klarat detta utan behandlingshjälp.

Nu har Mikaela precis släppt singeln ”Stereotypes” och hon har gått en fyraårig dansutbildning. Hon tränar flickor i konståkning och ser positivt på sin framtid.

Hur är det med självkänslan nu?

– Som natt och dag mot förut. Då satt allt mitt värde i att vara smal. Jag hatade mig själv och kände mig helt värdelös. I dag tycker jag jättemycket om mig själv, och är mycket mer avslappnad. Om jag någon gång känner av ångesten så vet jag hur jag ska hantera den.

Boken ”Om jag bara vore lite smalare” är skriven ihop med Sara Olsson och släpps 18 oktober på Ekerlids förlag.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!