Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Svenska hjältar och Forum för levande historia får pris

Av: Eric Rosén

Publicerad:
Foto: Martin Skoog

Aftonbladets Svenska hjältar har alltid fokuserat på människorna som visar civilkurage – och de individer som agerar när andra är passiva. Nu har arbetet, och samarbetet med Forum för levande historia, fått pris.

I oktober 2018 startade utställningen ”Spelar roll” på Forum för levande historia i Stockholm. Syftet var att ge skolelever en aha-upplevelse och väcka tankar hos dem: Vad är det som gör att just vissa personer griper in medan andra ser på? Och hur hade jag själv agerat? Bland annat fick besökarna följa händelser under Förintelsen, men också nutida skeenden som speglar hur människor griper in.

Aftonbladets Svenska hjältar har funnits med som en del av utställningen. Där har Aftonbladet lyft berättelser ur vår samtid om människor som valt att gripa in medan andra stått bredvid och sett på. Utställningen har pågått i Stockholm under hösten 2018 och våren 2019, och kommer från och med i höst att turnéra runt bland olika orter i landet.  

När Föreningen för pedagogisk utveckling nu delar ut “Årets pedagogiska pris” står Forum för levande historia och Aftonbladets Svenska hjältar som vinnare. 

Motiveringen lyder:
“I ‘Spelar roll’ lyfts åskådarrollen fram i ljuset. Ett väl genomarbetat pedagogiskt program som visar att den som inte ingriper legitimerar övergrepp. Genom kunskap och reflektion ger eleverna verktyg för att förstå att olika möjligheter till agerande finns och att individens val att agera spelar roll.”

– Vi är oerhört stolta över att vara en del av detta. Målet med Svenska Hjältar är just att få människor att tänka till kring medmänsklighet och civilkurage, säger Helena Mastberg, projektledare för Svenska hjältar.

– Det är en stor ära att ha blivit framröstad som pristagare av FUISMs medlemmar. Ett litet kvitto på det arbete vi gör och speciellt roligt då workshopen om åskådaren har visat sig ge intryck både hos elever och lärare, säger Marcel Rådström, projektledare på Forum för levande historia.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.