Skilj på bidrag och sponsring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-24

Replik från Svenska spel om ojämställdhet inom idrotten

Johan Tisell, presschef för Svenska spel.

Gudrun Schyman och kollegor har rätt i sak. En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Som statligt bolag har Svenska Spel ett ansvar att bidra till ökad jämställdhet och en jämnare resursfördelning till dam- respektive herridrotten. Vi lyssnar till både kritik och förslag och kan säkert göra saker smartare och bättre i framtiden.

Men FI:s representanter ihop kommersiell sponsring med bidragsverksamhet.

Vår sponsring sker på affärsmässig grund. Den gångna säsongen hade Hammarbys herrlag drygt tre gånger så mycket publik på sina femton hemmamatcher som hela Damallsvenskan hade på 110 matcher. Publiksiffror är långt ifrån allt, men jämförelsen är ett belysande exempel på varför de rättigheter vi köper också kommer med olika prislappar.

Samtidigt har vi tredubblat stödet till damfotbollen sedan 2008, från 4,5 till 15 miljoner kronor per år. Vi satsar i dag mer på den än vad vi sammantaget gör på handboll, innebandy och bandy – damer och herrar, klubb- och landslagsverksamhet inräknat. Huvuddelen av satsningen på damfotboll handlar om att skapa bra förutsättningar för återväxt och utveckling. Vi har bland annat varit med och byggt upp den elitförberedande F19-serien, vi satsar på Talang 2019, ett utvecklingsprojekt för tjejer mellan 15 och 19 år, och bidrar även med medel för till exempel förenings-, ledar- och marknadsutveckling.

Svenska Spel tillför statskassan cirka fem miljarder kronor varje år, pengar som kan fördelas till idrotten, särskilda jämställdhetsåtgärder, riktad bidragsverksamhet, vård och behandling av spelberoende eller vad man nu vill. Men hur utgifterna prioriteras och fördelas är en fråga för regeringen och våra folkvalda politiker.

Johan Tisell

Presschef, Svenska Spel