Mejla

Nina Campioni

7 säkra tips på hur du slipper stress i jul

Första advent: Vad är det som skapar den där julefriden som vi alla vill åt?

Publicerad:
Nina Campioni ger tips på hur du ska stressa mindre i jul – och hoppas att du inte blir stressad av tipsen.
Foto: Getty images
Nina Campioni ger tips på hur du ska stressa mindre i jul – och hoppas att du inte blir stressad av tipsen.

FAMILY

Glad första advent – här kommer en tidig julklapp från mig till dig.

Tipptapptipptapp… hör du hur stegen närmar sig? Hör du hur de små, små stressande nissestegen trappar upp tempot hela vägen till julafton? Första advent är snart här men mentalt är jag kvar i oktober.

December kommer på samma tid varje år ändå blir jag lika överrumplad varje gång. Och värre har det blivit sedan jag blev förälder. Antagligen för att jag själv lägger enorm press på mig själv att uppnå god julstämning och oförglömliga minnen å mina barns vägnar.

Men vad är det då som egentligen skapar den där fantastiska julefriden som vi alla vill åt? Jag har genom empirisk forskning kommit fram till några ovärderliga och bullet proof-tips som jag ger från mig till dig som en för tidig julklapp, if you will.

  1. Skär ner på julklapparna! Ni vet väl att det är vi vuxna som skapar ett behov hos barnen att få fler, mer, större? Skär ner! Skala av! Bättre med ett par få genomtänkta klappar än en hel jäkla hög som skapar riv-slit-och-jämföra-hysteri. Och, detta gäller även oss vuxna. I vår familj lottar vi vuxna klappar så varje person får ge bort en julklapp och få en julklapp. Den klappen får max kosta runt 250 kronor. Och det här har kapat julstressen med cirka 50% bara där. Hur bra?

  2. Kör knytis på julen eller samlas alla i köket och hjälps åt att laga. Den tid då endast matriarken stod i köket och slet är sedan länge förbi. Nu gör vi det här tillsammans. Till vilken nytta ska en person svettas sönder sig och bli ruinerad av julmat och sen sitta helt slut framför brasan resten av julafton för att hen inte orkar delta i firandet. Nej, team work är nyckeln!

  3. Sätt dina egna regler. Du är vuxen nu och får själv bestämma hur jul ska firas. Har du familj är det såklart vettigt att diskutera saken med övriga familjemedlemmar men bara för att en sak alltid varit som det varit betyder inte det att det inte går att ändra på. Därför tar vi numera in granen redan första advent! Varför vänta?

  4. Skit i trender! Även om det motsäger ovan råd så blir man ju bara stressad av “årets jultrender” och ärligt, det är inte mysigt och juligt med silverblå stjärnor eller marmormönstrade grankulor. Nej, ge mig tryggheten i rött, grönt, guld och mormors gamla pynt. Varför krångla till det? 

  5. Team Jul! Utmana släkten i kälkrace, inomhusfotboll eller hyr två banor i padelhallen i två timmar och kör loss. Förra året instiftade jag “JulKulCup”, en årlig turnering där vi tävlar mot varandra i någon form av fysisk utmaning. Det bästa med det? Mycket. Julmaten skumpas bort, det är roligt och all form av jultristess eller familjestelhet försvinner tack vare endorfinerna! Perfekt annandagsaktivitet! Ps: jag vann tomtestatyetten förra året, hell yeah!

  6. Omvärdera vad som är familj. Kanske är det okej att bjuda in kompisen som lever ensam, kanske är grannen sugen på annat firande, kanske bor du nära en flyktingförläggning och inte skrämts ihjäl av propagandamaskinen? Vi har haft både familjen från Syrien och kompisen som var gräsänkling på julafton över på julfir. Öppna armar är så 2020! 

  7. Tvinga barnen att kolla på Kalle Anka och vänner. Visst, animerat eller ”tecknat” som vi fick kalla det förr är inget spännande och nytt för dem – men det ger alla en timmes lugn och ro i stugan. Och det är väl julefrid om nått?

Jag önskar er en glad advent, och att ni inte blev mer stressade av ännu en lista om hur man stressar ner!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: Nina Campioni

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY