Allt du behöver veta om dina föräldradagar

Vad är det för skillnad på SGI och lägstanivå? Här är allt du behöver veta om föräldraförsäkringen

Uppdaterad 2020-09-08 | Publicerad 2019-01-25

Dags att planera dina föräldradagar?

Dags att börja planera föräldraledigheten?

Hur många dagar får man ta gemensamt och vad är det för skillnad på sjukpenningnivå och lägstanivå?

Här är allt du behöver veta om föräldraförsäkringen och hur du ska planera för att maximera tiden hemma med din guldklimp.

När man får barn i Sverige har man rätt att vara hemma med sitt barn. Alla nyblivna föräldrar har rätt att ta ut föräldraledighet oavsett om man är juridisk förälder till barnet, biologisk förälder till barnet eller om man adopterar ett barn.

Hur många dagar har föräldrarna rätt till?

När du får barn, i Sverige, har du rätt att vara föräldraledig med ditt barn i 480 dagar totalt. I 390 dagar baseras ersättningen på din inkomst (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå)

Om ni är två föräldrar som delar på föräldraledigheten så får ni 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er hur ni vill genom att avstå dagar till varandra. 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade för varje förälder och kan inte avstås till den andra föräldern.

Om ni är flera föräldrar som skaffat barn tillsammans kan man dela med sig av föräldraledigheten. Ett barn får ha max två juridiska föräldrar men varje juridisk förälder kan dela med sig av sina föräldradagar till ytterligare en förälder. Totalt fyra vuxna kan därför vara föräldralediga med ett barn, dock inte samtidigt.

Föräldrapenning ansöker du om på Försäkringskassans hemsida.

<div data-tipser-pid="5f10385b9c4ead0001f58898" data-tipser-view="compact"></div>

Hur ansöker man om föräldraledighet?

Du ansöker om föräldrapenning på Försäkringskassans hemsida. Om du är den förälder som ska föda barnet så har du även rätt att ta ut föräldradagar innan barnet föds. Du måste både anmäla och ansöka om föräldraledighet.

Hur mycket pengar får jag när jag är föräldraledig?

Du får knappt 80 procent av din inkomst om du tar ut föräldrapenning 7 dagar i veckan, men maximalt 967 kronor per dag.

Vad är skillnaden mellan sjukpenningnivå och dagar på lägstanivå?

De flesta dagarna av föräldraledigheten baseras på sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Enkelt beskrivet är din SGI samma belopp som din månadslön multiplicerat med 12. Men det finns tak för hur hög SGI du kan ha. Det betyder att om din inkomst är högre än taken, får du inte 80 procent av hela din inkomst i ersättning, utan 80 procent av din SGI. Taket är olika högt för olika ersättningar.

 
Du kan som högst få 80 procent av:

  • 455 000 kronor i föräldrapenning
  • 341 200 kronor i ersättning för VAB och 10-dagar

Om du inte har rätt till SGI så får du 250 kronor om dagen.

Lägstanivådagarna är alltid 180 kronor om dagen, oavsett hur hög din inkomst är.

Tänk på att ni måste ha tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå för barnet innan ni kan börja ta ut dagar på lägstanivå.

Hur mycket din SGI är kan du enkelt kolla på försäkringskassans hemsida.

Måste man vara ledig hela dagar?

Nej, man kan vara ledig i olika omfattning. En hel, trefjärdedels, halv, fjärdedels eller en åttondels dag.

Båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt under begränsade perioder.

Kan man vara föräldraledig samtidigt?

Ja, båda föräldrarna kan vara ledig samtidigt under begränsade perioder. I samband med att barnet föds kan den andre föräldern vara ledig i 10 dagar. Ersättningen du får heter tillfällig föräldrapenning. Om den som föder barnet är ensamstående kan en närstående vän eller släkting söka ersättning för att vara hemma i 10 dagar med barnet och den nyblivna mamman.

Efter de tio första dagarna kan två föräldrar söka och vara föräldralediga samtidigt för ett barn under sammanlagt 30 dagar under barnets första år. Tänk på att det då räknas en dag för varje förälder. Om ni är lediga tillsammans kommer det att alltså att räknas som 60 dagar föräldraledighet. Ni måste vara lediga i samma omfattning men en förälder kan ta ut dagar på sjukpenningnivå samtidigt som den andra tar ut dagar på lägstanivå. Tänk på att ni måste ha tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå för barnet innan ni kan börja ta ut dagar på lägstanivå.

Efter att barnet blivit ett år kan man inte ta så kallade dubbeldagar.

Kan jag välja att vara föräldraledig utan att lyfta föräldrapenning för alla dagar jag är hemma?

Ja det kan man. Upp till barnet är 1 år kan man välja att inte ta ut föräldrapenning och samtidigt skydda sin SGI. Efter barnet fyllt 1 år riskerar man att få sin SGI sänkt om man inte har full sysselsättning det vill säga antingen arbetar eller är föräldraledig med föräldrapenning.

Hur gör man för att skydda sin SGI när man är föräldraledig?

Många småbarnsföräldrar väljer att gå ner i arbetstid under och efter föräldraledigheten. Det kan göra att man får en lägre inkomst än man hade tidigare vilket i sin tur kan påverka din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Försäkringskassan använder sig av beloppet för att räkna ut hur mycket ersättning du kan få om du blir sjuk, vabbar eller får föräldrapenning. Det finns sätt att skydda sin SGI, dessa ser lite olika ut beroende på hur gammalt ditt barn är och vad du har för sysselsättning.

När barnet är under ett år är din SGI skyddad även om du väljer att vara föräldraledig utan att ansöka om föräldrapenning.

När barnet är över ett år är din SGI skyddad om du som är helt föräldraledig från ditt arbete (eller helt avstår från att söka arbete om du är arbetssökande) tar ut minst fem hela föräldrapenningdagar per vecka.

Om du börjar jobba eller jobba deltid finns det risk att din SGI förändras. Om du har samma inkomst som tidigare händer ingenting men om du går ner i tid, jobbar dag istället för natt eller något annat som påverkar din lön negativt kommer även din SGI att sänkas. Detta påverkar din ersättning om du skulle bli sjuk eller vabba. Din föräldrapenning påverkas inte under de två första åren.

Om du blir gravid innan ditt barn är 1 år och nio månader så får du beräkna din nya föräldrapenning på SGI:n som gällde innan sänkningen.

Om du vill undvika att din SGI sänks om du går ner i arbetstid så kan du välja att vara föräldraledig under den tid som motsvarar minskningen i arbetstid.

<div data-tipser-pid="5f10385d9c4ead0001f59032" data-tipser-view="compact"></div>

Du får ta ut föräldrapenning till och med den dag ditt barn fyller 12 år, eller slutar i årskurs 5.

Hur länge kan jag använda föräldradagarna?

Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. (Gäller barn som är födda efter 1 januari 2014, för barn födda tidigare får man ta ut föräldrapenning fram till att barnet går ut första klass eller fram till att barnet fyller åtta år).

Efter att barnet fyllt fyra år får man bara spara 96 dagar sammanlagt. Om man har tvillingar får man spara 132 dagar sammanlagt.

Lägstanivå dagar kan man välja att plocka ut på dagar när man vanligtvis inte jobbar, till exempel på helger.

Får min arbetsgivare neka mig att vara föräldraledig?

Ja, det får hen faktiskt göra. Men det finns lägen där en arbetsgivare inte kan neka en förälder att vara ledig.

  • Om det är du som ska föda barnet har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete i samband med att du föder barnet. Du har rätt till det under en sammanhängande period av minst sju veckor före den beräknade förlossningen och sju veckor efter förlossningen.
  • Du har rätt att vara helt ledig från ditt arbete fram till att ditt barn är 18 månader.
  • Om du meddelar din arbetsgivare minst två månader innan du ska vara föräldraledig så måste arbetsgivaren godkänna din föräldraledighet. På en del arbetsplatser finns det kollektivavtal som gör att du ska anmäla tidigare eller senare.
  • Du rätt att vara föräldraledig fram tills dess att ditt barn fyller 12 år. (Barn födda efter januari 2014) Du har också rätt att förkorta din arbetstid med upp till en fjärdedel.
  • Du har rätt att dela upp ledigheten på högst tre perioder varje kalenderår men om din arbetsgivare tycker det är ok så får du dela upp ledigheten på fler perioder.
Om du får tvillingar så får du 90 dagar mer på sjukpenningnivå än om du bara fått ett barn.

Vad händer om jag får mer än ett barn?

Om du får tvillingar, trillingar eller fyrlingar så får du fler föräldradagar än om du får ett barn. Du får dock inte 480 dagar per barn. Om du får tvillingar så får du 480 dagar på sjukpenningnivå och 180 dagar på lägstanivå.

Kan jag ta ut föräldrapenning även för dagar jag inte brukar arbeta?

Ja, det kan du. Lägstanivådagar kan du använda på helger, även om du inte brukar arbeta då.

Du kan även ta ut föräldraledighet på sjukpenningnivå men då måste du även även göra det på minst en sammanhängande dag till exempel fredag, lördag och söndag eller lördag, söndag och måndag.

Vad händer om vi har mer än 96 dagar kvar när barnet fyller fyra år?

Efter barnet fyllt fyra år får ni tillsammans ha max 96 dagar kvar. Finns det fler dagar kvar kommer de att försvinna. Lägstanivådagarna försvinner före sjukpenningdagarna.

Om det finns fler än 96 dagar kvar för barnet och alla dagarna tillhör samma förälder, så behåller hon eller han 96 dagar. Om ni tillsammans har kvar fler än 96 dagar så minskas antalet dagar för er bägge så att ni tillsammans får kvar 96 dagar. Minskningen görs så att ni har kvar samma andel av dagarna som ni hade innan minskningen.

Vad händer om barnet blir sjuk när man är föräldraledig? Kan man vabba då?

Om ditt barn blir sjukt och hamnar på sjukhus kan du välja att vabba istället för att vara föräldraledig.

Vad händer om jag som är föräldraledig blir sjuk?

Om ditt barn är äldre än 8 månader kan den andre föräldern ansöka om ersättning för VAB.

En släkting, vän eller granne kan vabba istället om den andra föräldern inte har möjlighet.

Om ditt barn är yngre än 8 månader så kan den andre föräldern inte vabba men hen kan ta ut föräldrapenning istället för dig.

Kom ihåg att du måste sjukanmäla dig den första sjukdagen om du blir sjuk och inte kan ta hand om ditt barn under föräldraledigheten.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

<div data-tipser-pid="5f1038599c4ead0001f58152" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!