Mejla

Malin Wollin

Det borde väl vara en mänsklig rättighet att få försöka få barn?

Att inte kunna få ett barn är något som borde petas upp några steg på behovstrappan

Publicerad:
Uppdaterad:
Malin Wollin för Aftonbladet Family.
Foto: TT/Aftonbladet
Malin Wollin för Aftonbladet Family.

FAMILY

Jag förstår att varenda köping inte kan hålla sig med IVF-behandlingar, men jag föreslår att varhelst du kan få ”läppförstoring med eget fett”, ska du kunna få hjälp med att ”förstora magen med egen äggblåsa.”

En enda person som försöker få ett barn utan att lyckas är en för mycket.

Men om det bara var en person i Sverige som inte kunde bli gravid så kanske den personen skulle behöva åka till USA eller någon annanstans långt bort för att få medicinsk hjälp.

För som jag skrev till en bekant som drabbats av ofrivillig barnlöshet ”Det är ju en sak om du hade fötts med svans. Det är unikt”.

Mellan 10-15 procent av svenska par lider av ofrivillig barnlöshet. Jag skulle lite godtyckligt vilja beskriva det som ett stort problem.

Ett stort problem sammantaget, ett enormt problem och en oändlig sorg för varje drabbad individ, varje familj som aldrig får hända.

Mänskligheten har så många åkommor att leva med. IBS-mage, dålig hud, hoppande knä och en tredje bröstvårta. Men vi hittar ett sätt att leva med våra skröpligheter.

Att inte kunna få ett barn är något som borde petas lägre ner på behovstrappan. Det är inte en mänsklig rättighet att få barn, men i ett land som Sverige borde det väl vara en mänsklig rättighet att få försöka?

Måste köra trettio mil för att plocka ut ägg

Min bekant är just nu inne på sitt fjärde försök.

Hon försätter sin kropp i ett tillfälligt klimakterium, tar äggblåsestimulerande sprutor, går till gynekologen för att kontrollera storleken på äggblåsorna, stämmer av med kliniken. Väntar, kollar, väntar, kollar. Och när det väl är GÅ! så måste hon och hennes kille sätta sig i bilen och köra nästan trettio mil till Malmö för att plocka ut ägg. Fem dagar senare måste de köra tillbaka för att sätta tillbaka, förhoppningsvis, befruktade ägg.

Tvärs över det glittrande sundet från Kalmar ligger Ölands ”Östersjökliniken.”

Där kan du enligt prislistan köpa ansiktslyft, fettsugning, ”läppförstoring med eget fett” och annat smått och gott.

Om du känner dig lite gul så kan du bleka tänderna i stan.

Du kan till och med få tag på kokain i Kalmar, enligt en artikelserie i Barometern.

Men ett litet barn, detta för så många så fundamentalt och grundläggande behov, för detta ändamål måste man ta sina äggblåsor, sitt hjärta och sina förhoppningar tre timmar bort.

Jag förstår att varenda köping inte kan hålla sig med IVF-behandlingar, men jag föreslår att varhelst du kan få ”läppförstoring med eget fett”, ska du kunna få hjälp med att ”förstora magen med egen äggblåsa.”

Bra, då säger vi så.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Av: Malin Wollin

Publicerad:

Gravid

presenteras av

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY