Pappan Charles, 45, drabbades av bröstcancer

”Skulle mina barn växa upp utan en pappa?”

Publicerad 2021-10-02

Årligen drabbas cirka 60 män av bröstcancer.

En av de drabbade är tvåbarnspappan Charles. För honom började allt med en knöl, stor som en ärta, i bröstvårtan.

– Hade jag inte upptäckt den i tid hade det kanske inte slutat lika bra.

Det var den 15 juni förra året som tvåbarnspappan Charles Listam, 45, upptäckte en knöl i sin högra bröstvårta.

– Den kändes som en hård grön ärta.

Han var inte orolig, men han ringde till läkaren på sin frus inrådan. Tre dagar senare träffade han en läkare på Handens sjukhus i Stockholm, som skickade en remiss för mammografi.

Knölen, som satt i bröstvårtan, var stor som en ärta.

Mammografin gjordes efter midsommar, Charles kände nu lite oro.

– Det var hela själva grejen, att jag var på sjukhuset ensam och kände mig utsatt. Det klämdes och kändes, och jag började tänka ”Shit, vad är det här?”. Men jag trodde fortfarande inte att det vad cancer.

Den 10 juli fick Charles beskedet från sin läkare med orden: ”Jag ska vara brutalt ärlig med dig”. Det rös i hela hans kropp.

– Hon sa att jag hade fått bröstcancer. Där och då hade jag inte haft någon aning om att även män kunde drabbas.

Det började svartna för Charles ögon. Han var tvungen att ligga ned.

– Alla känslor kom över mig och tankarna började rusa. Var det här slutet? Skulle mina barn växa upp utan en pappa?

Läkaren gick igenom vårdplanen och vad de visste om knölen. Det gick det upp för Charles att det inte var någon mardröm, att det var han och ingen annan som drabbats.

– Jag har jobbat på sjön och varit med om tre nära döden-upplevelser tidigare, men det här var första gången jag inte kunde rädda mig själv.

Tog två beslut

Väl hemma väntade det svåraste, att berätta för sönerna. Charles grät. Tanken på att kanske tvingas lämna dem var tuff. Men han insåg snabbt att han hade två alternativ:

– Att lägga mig på soffan och tycka synd om mig själv, eller att stå upp starkt inför det som jag hade framför mig. Så jag drog på mig löparkläder och drog ut på en runda.

Han beskriver cancerförloppet som tre faser. Den första fasen är upptäckten, den andra fasen är beskedet och den tredje fasen är operation och behandling. För Charles var den andra fasen värst, på grund av alla frågetecken. I tidigt skede tog han dock två beslut.

– Från upptäckten till nu har jag aldrig googlat på bröstcancer. Jag bestämde mig för att inte göra det då det bara skulle göra saken värre. Det här är läkarnas jobb, det är de som har kunskapen, inte något forum på internet.

– Jag bestämde mig även för att jag skulle berätta för alla, dels för min egen skull och dels för att min historia kanske kan hjälpa någon annan.

Tiden mellan beskedet och operationen var tuff. Charles försökte leva på som vanligt, för barnens skull.

– Jag ville inte att de skulle grubbla för mycket på det här. Jag ville inte låta min dödsångest förändra deras liv. Allt jag kände var att jag skulle göra ett bra avslut på mitt liv och göra den sista tiden lycklig för mina barn.

Åkte vasaloppet: Lyckades överlista sjukdomen

Den 23 juli opererades Charles. Både cancerknölen och hela högra bröstet togs bort, likaså portvaktskörteln – dit cancercellerna når först om cancern sprider sig. Några veckor senare, den 10 augusti, var Charles med sina barn på hockeyläger när hans telefon ringde.

– Läkaren sa att de var nöjda med operationen, att min cancer var borta så vitt de visste. Det var en jätteskön känsla. Men jag skulle ändå gå på cellgiftsbehandling, de ville nog inte chansa på en tvåbarnsfar.

Hösten 2020 var första gången i Charles liv som han var sjukskriven. Han såg cellgiftsbehandlingen som en utmaning och kände revanschsug mot cancern. På fredagen var tredje vecka fick han cellgifter. Efter varje gång var han sämre och svagare för att sedan må bra igen under en period.

– Ibland var jag ledsen. Varför just jag, vad har jag gjort? Har jag ätit något fel, eller har jag varit elak? Jag undrade vad jag gjort som förtjänat det här.

Charles fick cellgiftsbehandling i fyra månader.

Efter december var Charles fri från behandling. Nu äter han hormontabletter, en varje dag i fem år. Cancern känns som ett minne, även om han kan få flashbacks.

– Jag mår jättebra. Både jag och min familj har gått starkt ur det här, vi lyckades överlista sjukdomen. I början på mars åkte jag Vasaloppet för åttonde gången i mitt liv. Det var en härlig final på det hela, efter allt jag gått igenom. Det var en skön känsla.

Hur har det här förändrat dig som pappa och människa?

– Jag tror att jag är gladare och lyckligare, och att mitt tålamod har blivit bättre. Jag uppskattar allt mer nu för tiden, glass smakar godare och att bada känns skönare. Mina barn är ständigt i fokus, jag vill följa och stötta dem genom livet. Och jag försöker lära dem att släppa onödiga tjafs, då det finns viktigare saker.

Är du rädd för att drabbas igen?

– Jag tänkte förr att jag säkert skulle drabbas av cancer när jag var gammal och äldre. Nu var jag i stället 44 år, men jag går inte och ojar mig för det. Den dagen cancern kommer och knackar på dörren igen ska jag ännu en gång kriga mot den.

Charles tips till andra

Sök vård om du är orolig

– Sök vård hellre en gång för mycket om du känner oro. Du kanske upptäcker cancern innan den sprider sig,. För drabbas man av cancer är inte frågan om den kommer att sprida sig, utan när. Läkarna vet inte hur länge jag hade haft knölen innan den upptäcktes men i och med att jag kontaktade vården samma dag kan det ha räddat mycket.

Prata med andra

– Skäms inte för sjukdomen, utan våga prata om den. Det finns folk där ute som kan stötta en. Dessutom kan man hjälpa andra genom att berätta. Jag berättade även för folk jag inte kände och lärde på så sätt känna nya personer, men jag kom också närmare de jag inte kände så bra innan.

FAKTA: Rosa Bandet

Rosa bandet är den internationella symbolen för kampen mot bröstcancer. Varje år pågår Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj i oktober, som är den internationella bröstcancermånaden. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och att påverka beslutsfattare.

Här kan du läsa mer om kampanjen

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. Varje dag drabbas cirka 20 kvinnor. Bland män är det cirka 60 som drabbas varje år.

Källa: Cancerfonden

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Annie drabbades av bröstcancer 34 år gammal – nu har hon uppfyllt sin stora dröm

Erika, 29, är svårt sjuk i cancer – behöver donator: Kan rädda mitt liv

Ava, 6, är sjuk i ovanlig cancer: ”Hon är otroligt stark”

Jenny, 44, är ofrivilligt barnlös – för alltid

Henry, 2, är svårt sjuk i cancer – behöver donator för att överleva

Juni, 5, räknar ner till sin sista behandlingsdag

Nadim, 7, är sjuk i cancer – räknar ned till sista behandlingsdagen

Benjamin, 14, behöver en donator: Utan en fungerande benmärg kan jag dö

Alice, 4, behöver ett nytt hjärta för att överleva: ”Är en kamp mot klockan”

Lena gjorde en ”mommy makeover” i Turkiet – vill varna andra

Vera, 1, blev förlamad efter kirurgernas misstag

Kasper, 7, lider av sällsynt sjukdom – hjärnan krymper

Celine, 4, donerade stamceller till sin svårt sjuke lillbror Adrian

Stella, 10, har fått livet tillbaka – tack vare nya mätaren

Ilse, 1, lider av sällsynt tumörsjukdom: ”Vet inte hur det kommer att bli för henne”

Sofie, 27, blev gravid trots läkarens ord: Är ett mirakel

Barnen föddes med livshotande sjukdomen

Emma, 27, trodde hon skulle få ett cancerbesked – var höggravid

Gabriella, 35, blev allergisk mot sin egen hud – när hon var gravid

Elliot, 1, smittades av A-streptokocker – blev svårt sjuk: ”Aldrig varit så här rädd”

Therese fick en stroke – när hon födde barn

Nyfödda Leo lider av dödlig hudsjukdom: ”Ett sista desperat rop på hjälp”

Överläkaren: Barn som sätter i halsen kan ha svårupptäckt sjukdom

Matilda drabbades av foglossning – kommer aldrig mer kunna springa