Hungerspelens Distrikt 12 till salu

Ödebyn kan bli din för 8,9 miljoner

Sugen på riktig filmrekvisita?

Nu har du chansen att köpa en hela Distrikt 12 från succéfilmen Hungerspelen.

För minst 8,9 miljoner kronor får du inte bara ett tjog fallfärdiga hus och 36 hektar mark.

På köpet kommer också nyfikna besökare som vill se platsen där succefilmen spelades in.

Henry River Mill Village, är en liten och förfallen by i nära Hickory, i North Carolina, USA. Det som gör den speciell är att alla scener i Distrikt 12 i filmen Hungerspelen filmades här. I de förfallna husen bodde filmens huvudpersoner Katniss Everdeen, Peeta Mellark och Gale Hawthorne.

Nu är hela byn till salu. Fram till den sista juli kan man lägga bud på byn hos auktionsförättaren Profiles in Histury som specialiserat sig på försäljning av filmrekvisita.

Grundades 1904

Byn grundades så sent som1904 med dammen och textilindustrin som hjärtat i det lilla självförsörjande samhället. De anställda på kvarnen och elverket bodde i enkla hus som ägdes av bolagen. Kyrka, skola och en liten diversehandel fanns också i byn som under en tid till och med hade egen valuta.

1973 slog kvarnen igen och arbetarna flyttade. Tre år senare köpte Wade Shepherd kvarnen med syfte att dra igång verksamheten igen. Då ingick bolagets hus och byn i affären. Men inom ett år brann kvarnen ner till grunden. Och då började förfallet för byn Henry River Mill Village.

1,2 miljoner dollar

I dag är Wade Shepheard 83 år och tänker sälja sin privata by till högstbjudande. Utgångspriset är 1,2 miljoner dollar (ca 8,9 miljoner kronor) för egendomen med ett par dussin fallfärdiga hus på 36 hektar mark. Den som spökstaden köper Henry River Mill Village har stor chans att vara delaktig i inspelningen av uppföljaren till Hungerspelen.

Här ligger Distrikt 12 på riktigt

Hör Wade Shepheard, 83, berätta om Henry River Mill Village

Fler bilder på Henry River Mill Village

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.