Skiftande perspektiv på otrohet i The Affair

Kakan både äts och behålls i ny relationsserie

Ruth Wilson och Dominic West spelar huvudrollerna i otrohetsserien ”The affair” som nu visas på HBO Nordic.

”Nej, det var ju du som började stöta på mig” måste vara ett av de äldsta bråken i kärlekens historia, och än mer infekterat när det handlar om otrohet.

Sarah Treem och Hagai Levi, som tillsammans skapade amerikanska In treatment, ger nu dubbla perspektiv på konflikten i Showtimes nya dramaserie The affair.

Avsnittens ena halvtimme ägnas åt Noah (Dominic West, känd som McNulty från The wire), en kämpande författare från Brooklyn med ”hälsosamma barn och en vacker fru - ganska fucking perfekt”, som han förklarar för en brottsutredare i en återblick.

Men ungarna har depressioner och självsvält och livspusslet sliter på sexlivet. Dessutom ser krösus till svärfar ned på Noahs kreativa och panka karriär.

På familjesemester i lyxiga Hamptons träffar han servitrisen Allison och får kontakt i en otippat stressad situation. När de ses igen trugar hon med cigg (medelklassmannens sista utpost för frihet 2014, se även Ruben Östlunds Turist) och lockar med Noah till sin utedusch, i princip omöjlig att säga nej till.

Den andra halvtimmen ägnas åt Allison (spelad av Ruth Wilson), som lever i ett äktenskap tyngt av trauma efter förlusten av deras enda barn och fast på ett jobb där chefen sextrakasserar henne.

Hennes möte med Noah skiljer sig åt på flera punkter: han propsade på cigg och han bjöd in sig själv.

Vem som har rätt är omöjligt att bedöma. ”Sanningen” ogiltigförklaras av det tudelade perspektivet och avdramatiserar skuldbördan kring otrohet, som annars gärna skildras som det ultimata sveket.

Manusförfattaren Sarah Treem har sagt i intervjuer att kvinnor oftare skuldbeläggs efter en otrohetsaffär, och det är tydligt att The affair vill nyansera den bilden. Men det är en klyscha att Allisons emotionella mörker driver henne i armarna på en annan man. Kan inte hon också vara kåt och uttråkad?

Å andra sidan vet vi inte hur många av Allisons eller Noahs upplevelser som deras minne rekonstruerat i egen regi.

Hur man än vrider och vänder på The affair är konceptet med ett frånvarande narrativt överjag ett knep för att äta kakan och behålla den.

Och det vekar vara del av en trend. Ned Bensons megaprojekt The disappearance of Eleonor Rigby - om ett ungt par i New York som skiljer sig - kommer i tre versioner som just börjat rulla på amerikanska biografer. ”Han”, ”Hon” och ”Dem”. Kanske kan den sista delen ge det utomstående perspektiv som jag saknar i The affair.

Jag kommer förstås fortsätta titta, mest för att vuxna äntligen har sex på tv igen, som omväxling från skämsliggen i Girls och erövringarna på horhusen i Game of thrones.

The affair finns på HBO Nordic sedan 10 oktober.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln