I stället för liv: fotbollsmatch

Det gäller att veta vem han är.

Något har hänt. Läktarna och tv-sofforna har fått en ny befolkning, sportsidorna nya läsare. I dag är det inte längre helt comme-il-faut att ens i finkulturella kretsar stoltsera med att man inte vet vem Fredrik Ljungberg är. Idrotten har sen länge vuxit sig för stor och mäktig för att kunna viftas bort som en simpel bondfluga.

Hur blev det så? Hur blev den så viktig?

Pengar är ett av svaren, naturligtvis, här likt överallt annars. Idrotten i dag är en miljardindustri och pengar drar till sig nya pengar.

Men än mer än pengarna är det makten och statusen som lockar investerarna. I dag är vip-sektionen på en arena ett bättre ställe att skaka välmanikyrerad tass på än den flottaste av herrklubbar. Den företagsledare som inte är idrottsintresserad får se till att bli det; att hamna utanför gemenskapen kan bli kostsamt.

Idrotten växer också i inflytande tack vare de möjligheter till politiska pluspoäng som den ger. Milan-ägaren och förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi är ett exempel, OS i Peking ett annat.

Så många har helt enkelt så mycket att vinna på att ge sig in i idrotten.

Bakom allt finns också i slutändan allas vår gamle vän: tv. Det är tv, i symbios med andra medier, som når ut till de breda massorna, pumpar upp intresset, tänder stjärnor och skapar myter. Alla kanaler, alla program, alla möjligheter i världen att se sport dygnet runt.

Framför allt tror jag ändå att det, när allt kommer omkring, handlar om något så enkelt som förströelse. I ett samhälle där alla tycks springa runt med ständig andnöd erbjuder idrotten direkt och enkel avkoppling. Att se en match eller ett hundrameterslopp kräver inte förhandskunskap på samma sätt som att se en pjäs på Dramaten. Den mer insatte ser matchen på sin nivå, den oinsatte gläds bara rakt upp och ner åt spänningen, jublar åt målen, rasar eller firar efteråt.

I en tid där vi knappt verkar ha tid eller ork för en god bok eller en stunds sex längre blir en fotbollsmatch det ultimata substitutet. Kärlek, hat, passion och spänning, allt levererat direkt hem till tv-soffan. Nittio minuters möjlighet att leva här och nu. Mer än så kan man kanske inte begära.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.