Konstnär gjorde färg av aska från förintelseläger

Utställning med verken stänger i förtid efter kritikstorm

Konstnären Carl Michael von Hausswolff målade tavlor med aska han tagit från ett förintelseläger.

Nu har utställningen i Lund med von Hausswolffs verk stängts i förtid på grund av massiv kritik.

Och von Hausswolff själv har blivit polisanmäld för brott mot griftefriden.

Svenske konstnären Carl Michael von Hausswolff, 56, målade med aska från ett förintelseläger.

Under en utställningsresa 1989 besökte konstnären  Carl Michael von Hausswolff, 56, förintelselägret Majdanek i östra Polen. Där samlade han aska från en av krematorieugnarna. Tjugoett år senare tog han fram askan och målade på akvarellpapper med färg gjord på askan.

Berättar själv

Så berättar Carl Michael von Hausswolff själv om utställningen på galleriets hemsida. Sedan början av december har hans verk kunnat beskådas på Martin Bryder Gallery i Lund.

Kritiken mot utställningen ”Memory Works” lät inte vänta på sig. Efter en debattartikel i Sydsvenskan, där hans alster beskrivs som ”ett vämjeligt hantverk”, polisanmäldes Carl Michael von Hausswolff av en privatperson för brott mot griftefriden.

Majdanek-målningarna har också uppmärksammats internationellt.  Simon Wiesenthal-centret i Paris anser att verken fråntar de döda all värdighet och bör överlämnas till myndigheterna vid Majdaneklägret samtidigt som upprörd personal på Majdanek-museet i ett pressmeddelande jämställer tilltaget med stölden av Auschwitz-skylten för tre år sedan.

Täckte över fönstren

Galleristen Martin Bryder uppger att han försökt skapa en värdig utställning genom att täcka över fönstren och införa fotoförbud. Efter kraftiga svenska och internationella reaktioner från judiska grupper har han nu valt att stänga utställningen i förtid. Utställningen skulle ha pågått till den 15 december.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.