På modet att lura storebror

Så blir du osynlig för system med ansiktsigenkänning

Glasögon som gör dig osynlig för digital ansiktsigenkänning. Foto: AVG

I Hungerspelen hittar Katniss Everdeen en osannolik allierad hos sin stylist (Canna), som gör mode till ett vapen i upproret mot den förtryckande regimen i Panem.

Men också i vår värld finns modeskapare och stylister som försökt ge sitt bidrag till frihetskampen, specifikt kampen för frihet mot den allt mer omfattande övervakningen.

Designern Adam Harvey gav för några månader sedan ut en stilguide med sminklinjer och hårtestar i udda vinklar som faktiskt ser ut lite som om de hämtats från någon dekadent dystopi i Hungerspelens anda. Men de fyller en högst konkret funktion: de är utformade för att lura datorprogram för ansiktsigenkänning. De kan överlista de avancerade algoritmer Facebook håller koll på sina användare med, men också de program FBI använder på material från övervakningskameror.

Harvey arbetar just nu på en instruktionsbok med vars hjälp var och en ska kunna utforma sin personliga anti-övervakningssminkning. Han ligger även bakom klädlinjen ”Stealth Wear”, som gör bäraren osynlig för värmekameror. 

En annan designer, Becky Stern, arbetar med lite mer tekniskt avancerade plagg och accesoarer. Hennes ”störningsrock” och ”telefonnäsduk” isolerar elektronik mot försök att spåra och avlyssna dem, medan en tyngre utrustad variant rentav varnar bäraren för intrång. Hon säljer också paraplyer med LED-ljus avsedda att förvirra automatiska spårningssystem.

Även större företag har hoppat på trenden, troligen mindre av idealistisk övertygelse och mer för att det helt enkelt börjat uppstå efterfrågan. Antivirusföretaget AVG har exempelvis skapat ett par ”osynlighetsglasögon”, som med infrarött ljus och reflexer döljer bärarens ansikte för kameror.

Nätfrihetsorganisationen Fight for the Future kommenterar dock den nya trenden med att det första steget är att undvika att de prylar vi har på oss arbetar emot oss. Kom ihåg att din telefon följer varje steg du tar och försök rensa den på program som skickar den informationen vidare, råder de.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.