Arkitekturmuseet: Siffrorna visar att vi är populära

Ulrika Stahre: Samlat grepp om konst och arkitektur bästa lösningen

Ulrika Stahre skriver i Aftonbladet att debatten borde släppas in på Arkitekturmuseet. Vidare skriver hon att det är en engagerad publik som borde vara målet. Vi håller verkligen med. Precis som Stahre anser vi nämligen att frågor om byggande och boende är oerhört viktiga frågor som berör oss alla. Det handlar om vilken stad vi bygger – och för vem.

Just för att frågan är mer aktuell än någonsin har Arkitekturmuseet en pågående programserie om bostadspolitik. Under hösten arrangerade vi två mycket välbesökta debatter - den ena med bostadsforskarna Eric Clark och Hans Lind, den andra med ansvarig minister Stefan Attefall och oppositionens Veronica Palm. För våren 2013 planerar vi ytterligare bostadsdiskussion, bland annat om kvaliteten i det som byggs.

Arkitekturmuseet har även startat och driver portalen hållbarstad.se. Där lyfter vi tillsammans med en lång rad andra myndigheter, ideella organisationer och universitet frågor om hållbar stadsutveckling. Besökarantalet och engagemanget för hallbarstad.se växer stadigt. Det är tydligt att en bred allmänhet intresserar sig för hur våra städer utvecklas och vi är glada att kunna samla en del av debatten här.

Under 2012 arrangeras 52 programpunkter, på museet och på andra platser i landet – nu senast i Bergsjön i Göteborg. De har handlat om allt från staden som varumärke, hur vi använder det offentliga rummet, byggnadshistoria och bevarandet av Gamla stan, kriget mot förorten (busstur med skribenten Per Wirtén), konst och hemslöjd i livets slutskede, alternativt mode, hur arkitektur låter, queer arkitektur, rosa som klass- och könsmarkör, städers själ, kulturens roll i stadsutvecklingen, stadsodling, äldres boende och urban identitet.

Med mera.

Att påstå att Arkitekturmuseet erbjuder ett tomrum måste med detta sagt ifrågasättas.

Vi kan hålla med om att besöksantal inte är ett bra kvalitetsmått, men att vi de senaste två åren nått 80 procent fler besökare ger ändå en indikation på att många uppskattar det vi gör. Vi lovar att i fortsättningen försöka marknadsföra oss ännu bättre så att Ulrika Stahre och alla ni andra säkert hittar hit. Välkomna!

Monica Fundin Pourshahidi

Chef för program och samverkan, Arkitekturmuseet

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.