Vi äter grönare mat nu

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-31

...men ibland har barnen grinat illa. Ekologiska lådor är en utmaning i köket.

Anna Hjalmarsson, webbredaktör för Mat & Vin, har testat

ekogrönsaker i låda i ett halvår, och bekantat sig med savoykål, svartrötter och majrovor.

Anna Hjalmarsson, webbredaktör för Mat&Vin.

Det är lite som julafton varje gång lådan står där utanför dörren. Visst, man kan kolla på webben i förväg vad nästa veckas låda ska innehålla. Men det är ändå alltid spännande att se om frukterna verkar lockande, om vi får en eller flera avokado, eller om salladen är lika fräsch som förra gången.

"Det verkar vara som en sekt med de där ekolådorna" var det någon som sa. Och visst, att börja med ekologiska lådor är lite av en livsstilsförändring, större än att bara ta den dyrare kravmärkta bananknippan i butiken. Plötsligt står man där med en hel låda grönsaker man inte valt ut själv, och som på något sätt ska passas in i familjens matvanor.

Det finns både för- och nackdelar med det här sättet att handla mat. Men för oss har fördelarna vägt tyngst.

En sport att använda allt

Vi har ätit mer grönsaker och rotfrukter än tidigare. Det har blivit en sport att använda precis allt i lådan, och då blir det oftast flera sorters grönt till varje måltid. Bara lite sallad och gurka eller tomat duger inte som tillbehör när man har både vitkål, broccoli och paprika som väntar i kylen. Ugnsrostade rotfrukter har blivit basmat - det är så gott med olivolja, timjan, lök och vitlök, och passar till nästan allt.

Vi har bekantat oss med nya sorter som vi nog inte köpt hem annars. Svartrötter hade inte blivit av att testa innan, och det var ju rena delikatessen. Majrovor har aldrig synts till i vår mataffär, men det var också en trevlig bekantskap. Krasse hade jag inte ätit på många år, och det var mycket godare än jag mindes, finklippt i salladen, över en soppa eller på en macka med keso.

Då grinade barnen illa

Allt blir naturligtvis inte lika lyckat när man inte får välja själv. Barnen grinade illa åt savojkålen, även om jag själv tyckte att den var riktigt god wokad i strimlor, eller kokt med citron och kapris. Själv muttrade jag över det stora blomkålshuvudet som aldrig verkade ta slut.

Men det viktigaste är naturligtvis att allt är ekologiskt. Fortfarande är utbudet på ekologiska varor lite begränsat i de flesta butiker. Med lådan behöver man inte leta efter de kravmärkta morötterna, eller fundera över om det är värt att betala lite extra för äpplena.

En annan stor fördel, framför allt för oss som lever utan bil, är att få lådan hemkörd. Varje kilo frukt som jag slipper släpa hem med trötta armar känns som en vinst.

Ekologiska lådor är inte billigare än att köpa kravmärkt grönt i mataffären, snarare lite dyrare. Men kvalitén på våra lådor har varit minst lika bra som det som finns i den vanliga grönsaksdisken. Och eftersom vi börja ville äta mer grönt, och variera grönsakerna mer, så har det varit värt pengarna för oss.

Läs mer:

Anna Hjalmarsson