Asiatisk fisksoppa

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2002-01-20

Det asiatiska/thailändska ligger i tillbehören.

Är du tvärsäker på dina medätares preferenser kan du smaka av soppan med chili, lime och fisksås innan du stoppar i nudlarna men ofta är det lugnast att låta var och en krydda efter behag.

God helg,

Jon Hansson

Aftonbladets cyberkock

INKÖPSLISTA

(4 personer)

300 g färska räkor eller 100 g skalade

1 paket krabbpinnar (8 stycken)

200 g asiatiska nudlar eller pasta

3 tärningar grönsaksbuljong

1 cm färsk ingefära

Tillbehör:

1/2 liten purjolök

100 g sockerärtor

1 kruka färsk koriander

1 limefrukt

thailändsk fisksås (nam pla) eller soja

stark chilisås eller röra (sambal oelek eller liknande)

---

1,5 l vatten

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Koka upp vattnet och buljongtärningarna.

2. Skala ingefäran och skiva den. Lägg i soppan.

3. Ansa och strimla det vita på purjolöken eller hela vårlökarna. Skölj och ansa sockerärtorna.

4. Klipp koriandern grovt och skär limen i klyftor.

5. Lägg nudlarna i buljongen. Kolla på paketet hur länge de ska koka.

6. När nudlarna har ett par minuter kvar lägger du i krabbpinnarna och sedan räkorna.

De blir sega om de får koka för länge.

7. Ställ fram skålar med strimlad purjo, sockerärtor, koriander och lime samt fisksås och chili.

8. Släng ingefäran. Den har gjort sitt.

Servera soppan med tillbehören.

DRYCKESTIPS:

Kran- eller bubbelvatten. Pressa i lite lime.

Öl är gott till allt utom pannkakor. Testa smakbomben

Hell (11460) Sverige, 19:60 kronor (50 cl).

TIPS:

Inte för att det passar ihop rent geografiskt men rostat vitlöksbröd är gott till.

(Pigga upp en gammal baguette: Skär i centimetertjocka skivor. Dutta på olivolja smaksatt med pressad vitlök och frysta provencalska örter. Rosta ett par minuter i ugnen. Strö på ett par korn salt.)

VARIANTER:

Komplettera eller ersätt räkorna och krabbpinnarna med lax i kuber eller annan fast fisk.

En eller annan mussla kan också vara trevlig i soppan.

VEGO:

Byt räkorna och krabbpinnarna mot tofu.

Jon Hansson