Vitaminer med sting

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-08-22

Krusbär har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Länge kallades bären för stickebär, de flesta krusbärsbuskar har ju riktigt retliga taggar. Men i dag har förädlarna också lyckats ta fram stickfria krusbär. Fram till förra sekelskiftet var krusbär det mest popu­lära bäret att odla i svenska trädgårdar, men den envisa parasiten krusbärsmjöldagg tog kål på nästan all odlarglädje i början av seklet. Numera finns daggtåligare sorter och krusbär är på tillbakamarsch i villaträdgård­arna, även om det sötsyrliga lilla bäret ännu inte är i närheten av att bli så populärt som det en gång var. Riktigt mogna krusbär smakar syrligt utanpå och sött inuti. De innehåller mängder av vitamin C, närmare 35 procent faktiskt, vilket gör dem till riktiga små antioxidantbomber. Kroppens vätskebalans får hjälp av det kalium som finns i krusbär. Bären är också rika på vitamin K, ett vitamin som bland annat hjälper levern att jobba. De sötare sorterna är underbart goda att äta direkt, men krusbär passar också fint att koka marmelad och sylt på. Sommar på burk, kan det bli godare?

MIA SAHL

Följ ämnen i artikeln