4 festrätter till nyårsafton

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-12-29

Pia Hansson bjuder på lättlagad men lyxig mat

 I fyra år har Pia Hansson jobbat som kock på Thoresta herrgård, och sedan 10 månader tillbaka är hon kökschef.

– Det är jätteroligt att jobba här. Jag får göra som jag vill och planerar menyn och inköp efter eget huvud.

Varför valde du kockyrket?

– Min mamma var väldigt duktig på att laga mat så det är nog hon som har påverkat mig en del. När det var dags att söka in till gymnasiet hörde jag av någon att livsmedelsteknisk linje verkade bra, så då valde jag också det. Då var det lite slumpmässigt, men i dag känns det som ett självklart val.

Lagar du mat hemma också?

– Nej, inte mycket, det brukar bli en smörgås eller någonting annat som är enkelt. Jag ser gärna till att bli bortbjuden så att andra får laga maten, det är mycket trevligare så.

Är du ledig över nyår?

– Ja, det kommer jag att vara. Vi ska ha en nyårsfest hos några vänner där vi lagar mat gemensamt. Det är flera stycken som är matroade så jag behöver inte planera allt själv. Det blir tre eller fyra rätter med äkta champagne till.

Har du något roligt nyårsminne?

– Jag jobbade som stewardess ombord på ett kryssningsfartyg i Karibien ett tag. Allting var väldigt amerikanskt och alla kvinnor bar helgalna klänningar. Det var lite annorlunda att fira nyår i varma Karibien.

Elin Johnsson