Varför margarin när smöret finns

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-09

Margarinet halkar utför. Tack gode Gud för det!

Margarintillverkarna försöker få sina produkter att se ut som, lukta som och smaka som smör. Varför?

Jag har aldrig riktigt fattat vitsen med margarin.

Först har man något som är flytande, långt ifrån gult och som varken smakar eller luktar som smör.

Sedan gör man en hel mängd trixiga och inte så lite äckliga manövrar för att få den här soppan att se ut som smör, uppföra sig som smör, smaka som smör och lukta som smör.

Varför i hela friden då, när det redan finns en helt naturlig produkt som heter just smör?

Att margarinet haft sån framgång beror förstås på att myndigheter och företag under en lång tid proppade i oss att mättat fett, som finns i fett från djur, var dåligt.

Och dessutom att vi skulle akta oss för fett överhuvudtaget.

Nu vet man ju att det är fel. Mättat fett är inte orsak till hjärt- och kärlsjukdomar utan precis tvärtom.

Men det låtsas inte margarinjätten Unilever med sina märken Milda, Lätta och Becel om.

I stället kör man nu en nästan desperat kampanj för att förmå oss att fortsätta köpa deras salvliknande låtsassmör. En kampanj som inte drar sig för att vilseleda och småljuga.

Om Becel skriver margarinbolaget att det är ett hälsosamt alternativ till smör och innehåller de goda oljorna från växtriket. Man skriver också att Becel innehåller omega 3 och omega 6 i en bra balans.

Det är förstås inte sant. Det finns ingen grund att påstå att Becel skulle vara hälsosammare utan precis tvärtom eftersom balansen mellan fettsyrorna är helt galen.

Omega 3 får vi för lite av, omega 6 får vi alldeles för mycket av och omega 6 pekas allt oftare ut som boven i hjärtdramat.

I Becel får du nästan fem gånger mer omega 6 än omega 3. Så var det med den fina balansen.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har gjort en närmare granskning av margarinreklamens halv- och hellögner. Du hittar den på www.konsumentsamverkan.se