Mamma hjälper Tina gräva guld i USA

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-13

Trots småbarnsliv hinner tv-stjärnan med karriären

Tinas mamma Gudrun driver festvåning i Helsingborg och får ibland hjälp av sin kända dotter. Och när Tina jobbar i sommar rycker mormor in som barnvakt.

HELSINGBORG

Hon ”gick igenom” tv-rutan och blev Mat-Tina med hela svenska folket.

Nu gör hon samma sak i resten av världen. Tina Nordströms internationella tv-program “New Scandinavian cooking” gör succé i USA, Frankrike, Tyskland och Kina.

– I början var det nervöst, men nu börjar köksengelskan sitta, säger hon.

Tina Nordström har sitt drömjobb men tror inte hon kommer att jobba med tv hela livet.

Solen gassar, fruktträden blommar och dammet yr i Tina Nordströms trädgård. Dammet beror på det stenläggningsarbete som pågår, men på altanen på mexitegelvillans baksida finns tillräckligt med ro för kaffe och en intervju med Söndag.

Även om hon inte syns i svensk tv just nu så har Tina Nordström fullt upp. Medan sambon Martin Holmqvist har haft en kort pappaledighet med Albin, 15 månader, har Tina fullt med andra säsongen av ”New Scandinavian cooking” som spelas in nu i juni. Programmet ska visa amerikanerna det bästa från vårt svenska kök – och vem är bättre lämpad för det uppdraget än Sveriges matambassadör Tina Nordström, utsedd av Nordiska rådet?

”Nu sitter köksengelskan”

– Det är ett väldigt roligt jobb! Länge under första säsongen fick jag jobba hårt för att låta avslappnad, men nu börjar köksengelskan sitta.

Den första säsongen har förutom i USA även visats i Tyskland, Frankrike och några program till och med i Kina. Men de svenska tittarna kommer att få tillbaka sin ”Mat-Tina” – hon och SVT har bestämt att det ska bli fler program, men inte när. Däremot dyker hon redan nu upp i en serie webb-tv-program på aftonbladet.se.

Det är bara sex år sen hon begick sin tv-debut, men få har ”gått genom rutan” på samma sätt som Tina Nordström. Svenska folket blev blixtförälskade i hennes glada sätt, naturliga tilltal och hennes ”jättegott”. Glad och präktig, sådan är bilden av Mat-Tina.

– Jag blir glad när människor kommer fram och säger att de gillar mig i tv men det är viktigt att själv skilja på Tv-Tina och riktiga Tina. Ibland talar jag till och med om Tv-Tina i tredje person! Det är klart att jag inte är så präktig som jag verkar i tv – men hellre att folk tror att jag är sådan än att jag släpper media närmare inpå mig.

Nej, hon har en gräns för hur långt hon släpper in oss. Den gränsen har hon dragit dels med hjälp av mer rutinerade kollegor, som tidigare arbetskamraten Tomas Tengby, dels efter egna erfarenheter.

– I början hände det att jag spökades ut när tidningar skulle ta bilder, med märkliga frisyrer och så. Efter några sådana händelser bestämde jag mig: Jag är faktiskt kock, jag ska inte stå i nån tajt blåsa.

”Barnmat är så tråkigt”

Familj och privatliv ligger definitivt på andra sidan gränsen. Hennes sambo är inte intresserad av att synas offentligt, och vi kan heller inte räkna med att få se lille Albin på bild i pressen.

– Martin och jag pratade om det och bestämde att vi inte ville.

Som för alla föräldrar är sonen det viktigaste i Tina Nordströms liv. Än så länge tar hon ofta med honom, på resor och på jobb. Men det är alltid han som kommer först.

– Blir han sjuk så ställer jag in jobbet, så är det. Men jag är överraskad av hur smidigt det funkar när han är med. Än så länge.

Självklart har Tina Nordström prövat att laga egen barnmat – men kokboken ”Tinas barnmat” kommer aldrig att få se dagens ljus.

Satsar på sitt varumärke

– Nej fy vad tråkig mat det är! Gul puré, grön puré... Inga kryddor, inte ens salt och peppar. Man får trösta sig med att det är så kort tid som de äter så trist.

Som son till en kock kanske lille Albin får lite mer avancerade smaklökar än andra barn. Nästa smak han ska få testa är ansjovis, kanske inte den vanligaste på en barnmeny.

Till hösten ska Albin börja på dagis, men eftersom båda hans föräldrar kommer att jobba under sommaren får mor- och farföräldrar rycka in – en lösning som alla är nöjda med.

– Ja herregud, vi får ha ett schema så att alla ska få ha honom lika mycket?

Tina Nordström tillhör de lyckligt lottade som har hittat sitt drömjobb, men hennes ambition tar inte slut vid att göra mat-tv. I våras tackade hon ja till att sitta i styrelsen för The Empire, Ian Wachtmeisters koncern, där flera företag som gör bland annat köksprylar ingår.

– Jag har alltid varit nyfiken, velat veta vad som händer bakom stängda dörrar, som till styrelserum. Min kompetens är inte siffror men jag vet att jag har annat att ge.

Hon utesluter inte att tacka ja till fler styrelseuppdrag framöver, så länge det finns någon anknytning till mat och kök.

– Om tio år tror jag inte att jag syns i tv längre men jag kommer alltid att jobba med mat. Kanske har jag skapat något i eget namn – det är klart att jag förstår att ”varumärket Tina” är starkt.

Längtar till krogköket

Hon är född och uppvuxen på den krog hennes föräldrar tidigare drev, och även om hon säger att hon aldrig mer kommer att arbeta i ett krogkök så händer det att hon längtar tillbaka: att få på sig kockkläderna, arbeta stenhårt och få de kickar som bara ett stressigt restaurangkök kan ge.

När längtan blir för stor händer det att hon rycker in i köket på den festvåning i Helsingborg som hennes mamma driver.

– Häromdagen ställde jag mig och gjorde en rabarberdessert för hundra personer. Det är helt underbart att få stå och hacka rabarber i en och en halvtimme!

Läs mer:

Anna Andersson