Vilken smakbomb!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04

Marinerad struts finalist i pizza-SM

KALMAR. Marinerad struts med kiwisås och mango.

Förrätt? Dessert?

Nej – en smakchock som har tagit sig hela vägen till final i pizza–SM.

Hälsosamt Med marinerad struts i kiwisås och mango kan Hassan Saraoee vinna pizza-SM i dag.

350 ambitiösa pizzabagare kastade sig in i matchen när ett mästerskap för första gången arrangeras i Sverige. Fyra kreationer är kvar till finalen i Stockholm i dag

”Spännande”

Som mest udda i startfältet framstår nog bidraget från Kalmar: Exotisk Strutspizza. Bara ingredienserna får fantasin att skena.

– Tänk Afrika, savann, djungel, hett och spännande, säger upphovsmannen Hassan Saraoee, 47, på Pizzapalatset i Kalmar.

Tunn

Hans skapelse är praktfull, byggd på en lövtunn botten av väljäst surdeg (dinkelmjöl) med krossade linfrön. Sedan ett lager av koriandertomatsås och därefter riven redlableost. I nästa varv bränner det till: finskurna skivor av strutsfilé marinerade i kiwiolja, guldgul mango, kiwisås, röd chili, hyvlad parmesanost och ett toppgarnityr av babyspenat, ruccola och koriander.

Trendigt

– Jag vill bjuda på något hälsosamt men ändå fräckt och trendigt, säger Hassan.

Varför just struts?

– Ett bättre kött får man leta efter. Magert med stänk av viltsmak. Jag hämtar utvalda filéer hos en uppfödare på Öland.

10 000 kronor

Chanserna för den exotiska finalisten från Kalmar?

Inte alls oävna. Kan bli en smakbomb som får juryn på knä.

Vinnaren kammar hem 10 000 kronor och en biljett till pizza–EM i Spanien.