Här är alla delikatesser som skördas på hösten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-29

Smaka på allt det goda ur höstens skafferi. Variera dina gröna favoriter - eller testa något nytt!

Blomkål

Koka – eller ät rå!

Skippa chipsen – dippa­ blomkål i stället. Som kokt med ostsås är den en riktig klassiker.

Förvaring: I plastpåse i kylskåp.

Broccoli

God i gratäng.

Gratängvarianten är en klassiker. Prova också broccolin som pasta­sås: Kokt broccoli hackas och blandas med crème fraiche, salt, peppar och parmesanost. Värm och servera. Jättegott!

Förvaring: Lufttätt i påse i kylskåp.

Fänkål

Fantastisk på alla sätt.

Smakar lakrits och passar bra rå, kokt eller stekt, tillsammans med citrus och fisk. Fulladdad med karoten, C-vitamin och folsyra.

Förvaring: I plastpåse, svalt, cirka 10 grader.

Grönkål

Koka soppa på grönkål.

Blanda ner bladen som de är i salladen. Eller varför inte göra soppa av kålen? En del gillar den bäst lätt stekt i pannan med smör och salt.

Ät mycket och ofta, den är rik på C-vitamin och järn.

Förvaring: I kylskåp, gärna med några stänk vatten.

Haricots verts

Full av nyttigheter.

En brytböna är späckad med vitaminer och mineraler. Gröna bönor är dessutom fulla av betakaroten. Ät bönor i massor, som tillbehör,

i köttgrytan eller i salladen.

Förvaring: I kylskåp.

Jordärtskocka

Himmelskt gott.

Smaken är mild och fin. Skala jordärtskockan och lägg den i kallt vatten innan du kokar den, annars blir den brun. Kokt, tillsammans med lite smör smakar den himmelskt.

Förvaring: I kylskåp.

Kronärtskocka

En antik godsak.

Redan de gamla grekerna avnjöt kronärtskockan, som är den omogna blomkorgen på ett slags tistel. Koka skockan tills bladen nästan ramlar av. Dra av dem och doppa bladen i saltat smör med citron. Hur gott som helst!

Förvaring: I kylskåp, i plastpåse med ett stänk vatten.

Kålrabbi

Rabbi av god stam.

Man äter stamdelen på kålrabbin. En del gillar den rå och strimlad i salladen. Men oftast äter man den lätt förvälld eller i grytor eller soppor.

Förvaring: I kylskåp.

Kålrot

Rosta - eller gör rotmos.

Vill man ha en mild kålrot ska den skördas tidigt. Kålroten är fantastisk att rosta med andra rotfrukter i ugnen. Gör rotmos eller skär den i pyttesmå tärningar och stek till en god pytt.

Förvaring: Utan plastpåse i kylskåp.

Majrova

Läcker färgklick.

Majrovan är mild i smaken och passar bra i soppor och grytor. Snygg färgklick i maten är den också eftersom den är rosa. Koka den gärna i saltat vatten och ät med lite smör på.

Förvaring: I kylskåp.

Mangold

Skott eller strimlor.

Mangolden är jättegod att strimla ner i salladen. De späda skotten smakar bäst. Den är också mumsigt stuvad, fräst i smör eller kokt.

Förvaring: I kylskåp, gärna i plastpåse.

Palsternacka

Som potatis på medeltiden.

Palsternackan var medeltidens potatis. Den är söt och nötig i smaken och blir sötare ju senare på året den skördas. Frost omvandlar nämligen stärkelsen i palsternackan till socker. Den är god rostad i ugnen eller i soppor och grytor.

Förvaring: I kylskåp.

Persiljerot

Som tre i en.

Rotpersiljan är en nära släkting till persiljan, men den är mest lik palsternackan. Rotdelen smakar selleri och bladen persilja. Jättegod att purea, eller tärna i soppor, grytor eller gratänger.

Förvaring: I kylskåp.

Romanesco

Som två i en.

Romanescon är en korsning mellan blomkål och broccoli. Den smakar, precis som sina släktingar, gott både kokt och rå.

Förvaring: I kylskåp.

Rotselleri

Koka och mosa.

Smakar jättegott i salladen. Strimla den först och koka den lätt. Blanda med majonnäs. Eller gör ett nyttigare mos med både rotselleri och potatis.

Förvaring: I kylskåp.

Rödbeta

Färggrann och härlig.

Kokas med skalet och rotspetsen kvar, annars tappar den både färg och smak. Blanda ner bladen i salladen. God med smör och salt, eller fetaost och olivolja.

Förvaring: I plastpåse i kylskåp.

Squash/Zucchini

Passar till det mesta.

Lägg den i pajen, salladen, soppan, eller varför inte på grillen med lite salt och peppar på? Blomman är också god. Doppa den i frityrsmet och stek den i pannan.

Förvaring: Mörkt, och svalt, cirka 5–10 grader.

Svartrot

”Fattigmanssparris”.

Påminner om sparris i smaken, men är inte lika dyr. Koka den i saltat vatten och ät med lite smör på.

Förvaring: I plastpåse i kylskåp.