”Vi är väl alla kära i Brad Pitt”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Ainbusk

Ainbusk chattade om helgrillat lamm och gotlandsdricku – och en trasig traktor

Bittis och Marie: Hejsan, fråg på!

Newman: När jag såg ett reportage om er på TV så åkte ni runt i en jättefräsch Amazon , är det någon av er som äger den?

Marie: Nej den fick vi låna av en jätteschysst farbror från Sudret på Gotland. Den var perfekt att köra, växelspaken satt vid ratten till och med.

Kenny: Vilken är er absoluta favoritlåt denna sommmaren?

Marie: Favorit för mig har varit en sång som jag har skrivit en svensk text till, den heter Ge mig tid. Jag har tagit med mig den från Nya Zeeland. Jag var där för att min mans dotter bor där, och då upptäckte jag en massa ny musik som är känd i den delen av världen. Bittis sjunger den i föreställningen, det går rakt in i hjärtat. Och så Bruce Springsteens Devil and Dust, hela den plattan är bra.

: När blir det krogshow nästa gång?

Marie

Marie: Det är osäkert om det blir någon mer krogshow. Vi känner att vi vill hellre sitta med nykter och vaken publik...men man vet aldrig!

Tim: Hej Josefine .. ! Vilken av era låtar skall jag försöka mig på att sjunga på Kareoken ikväll ?

Josefine ropar i bakgrunden: Försök dig på att göra ”Stolt att vara kvinna”, eller ”Älska mig för den jag är”. Vill du ha lite mer rock'n'roll så ta ”Kom så far vi här ifrån”.

Dennis: Vad har ni för gotländsk matfavorit?? mvh Dennis

Bittis: färskpotatis och sill, och rökt flundra! Och helgrillat lamm, med diverse tillbehör så det blir mumsigt. Marie: Och jordgubbarna är speciellt söta på Gotland. Och saffranspannkaka.

Claes: Jag och min sambo ska till Visby 3 dagar nästa vecka. Om vi INTE ska röja utan bara mysa..vad rekommenderar Ni?

Marie: Jag rekommenderar att åka ut till Sudret, och till Hablingbo, där har en fransman byggt om en ladugård till ett creperi, fantastiskt gott. Och så är det nycirkus med gotländska och franska artister. Och så måste vi rekommendera en föreställning i När, Ormkvinnans barn. Det är en fantastisk scen, otroligt vackert! Men det slutar på söndag, så du får åka tidigare. Bittis: och alla hantverksgårdar! Marie: Och vill man ha riktig frid kan man åka till Närsholmen, på Sudret. Och uppåt norr, uppåt Rute, där finns ett ställe som heter Furillen.

sparvöga: vilket är erat roligaste Ainbusk-minne?

Bittis och Marie pratar i mun på varandra: Vi har så många! Den där gången när traktorn inte startade...1992. Allting var bedrövligt! Kungen och Silvia skulle komma helt privat, fick vi veta dagen innan. Vi hyrde då hela Finnbodavarvet i Stockholm och gjorde entré med traktor och vagn, med otroligt showiga kläder. Och just den kvällen startade inte traktorn! Vi fick springa 200 meter med scenkläder. Josefin stannar och ställer upp sig snyggt, men vi andra bara springer rätt in henne...se bilden framför er!

Lasse: Jag var på gotland för flera år sedan och åt god gutepannkaka är det lätt att göra det var väl saffran i tror jag?

Bittis: Du menar saffranspannkaka, det är inte krångligt! Man gör det med risgrynsgröt, min mamma gör en fantastisk sådan. Å, här hittar jag ett recept: 1,5 liter mjölk, 2,5 dl risgryn, 3 ägg, 1 msk socker, 1 tsk salt, 1 msk vetemjöl, 1 påse saffran, 1 krm kardemumma, 1 dl hackade russin, 15 malda oskållade mandlar, 2 msk smör. Koka mjölk och risgryn i 20 minuter, vispa upp mjölk och ägg, rör ner i det gröten. Rör i resten. Häll i en smord långpanna, i ugnen 30 min 200 grader. Jättegott!

Simone: kan ni leva på er sångkarriär?

Marie: Det är ömsom vin, ömsom vatten! Men vi har haft det här som heltidsjobb sedan 1988. Vi har våra egna företag, det är först på senare år vi har börjat samarbeta med större produktionsbolag. Och det är rätt skönt. Det är svårt att få det att gå runt, men vi älskar att hålla på med det här så vi försöker.

jan: har ni nån gång blivit kära i samma kille?

Marie: Vi är väl alla kära i Brad Pitt, men tyvärr är vi inte ensamma...men annars har det aldrig varit slagsmål om killar i vårt gäng. Bittis: Vi har alla varsin man.

Jonas: Hej! Kommer ni ställa upp i Melodifestivalen igen?

Bittis: Kanske kanske kanske kanske. Marie: Det var Josefine som ställde upp solo, vi har aldrig varit med i Melodifestivalen som Ainbusk. Men rätt låt och rätt tillfälle så är vi inte omöjliga!

Sara: Vad dricker ni helst till maten?

Bittis: Det beror på vilken tidpunkt på dygnet! Jag dricker gärna ett glas rött vin, till kött. Som vanlig måltidsdryck dricker jag lättöl och vatten. Marie: när vi är hemma på Gotland dricker vi gotlandsdricku!

Soultracer: Vem kom på namnet ainbusk? vad betyder det?

Bittis: Det betyder enbuske. Det var Josefines och Maries pappa som kom på det. Ainbusk Singers hette vi från början. Marie: 1998 tog vi bort Singers - när vi insåg att det inte blev någon internationell karriär... Det har blivit lite symboliskt för oss att det är en seg och ståtlig, taggig och mustig buske som är vi. Och så består ju Gotland mycket av enbuskar, det är ju hedar här. Det var pappa som kom på det, -81 eller -82. Bittis: OM vi får för oss att göra internationell karriär får det väl bli Uniper Bushes (skratt).

Slumpen: ""gotlandsdricku"". F'låt vad är det?

Bittis: Det är ett gotländskt öl, kan man säga, som man gör med korn som man groddar och mjältar, alltså röker eller ångar. Sen häller man kokt vatten på, och så jäser det, precis som mjöd. Marie: Varje gård har sitt recept. Även styrkan kan variera. Många blir lurade av att det kan bli väldigt sött, men det kan vara väldigt starkt. Så pass er! Det blir lite som ett test för utsocknes - antingen älskar eller hatar de det. Det bryggs alltid till midsommar och till jul och sådär. För att det inte ska bli klassat som hembränneri är det kulturmärkt, så det är lagligt.

Moderator: Det var sista frågan. Tack Bittis, Marie och alla som chattade.

Bittis och Marie: Tack så mycket, det var roligt, kul att så många är intresserade av vår lilla grupp! Vi åker på stor turné i höst, vi ses då!

ANNONS EXTERN LÄNK

Grilltändare, grillvante och kokböcker - handla allt till grillsäsongen i vår shop.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ainbusk

Gotland

Josefin Nilsson

Brad Pitt

MER OM GODARE

Välkummen pa kaffi u bullar!

Här är Sveriges toppkrogar

Kristyrhus – vackra men ömtåliga skapelser