Därför kan du inte äta "bara ett"

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-09-13

Har du svårt att bara äta ett par bitar av chokladen? Det beror inte på att dålig självkontroll.

Forskare tror att begäret att äta för mycket godsaker orsakas av hedonistisk hunger, eller "njutningshunger".

Vi har alla varit med om det. Du köper en chokladkaka, tänker ta en ruta till kaffet och spara resten. Men du kan inte sluta. Du känner att du måste fortsätta äta så länge det finns choklad kvar att tillgå. Samma känsla får dig att fortsätta stoppa godisbitar eller chips i munnen fast att du redan ätit så mycket att du mår illa. Du känner dig lite skamsen och beklagar dig över din dåliga självdisciplin.

Njutningshunger

Du behöver inte skämmas längre. Ny forskning visar att lusten att äta godsaker trots att du inte är hungrig inte kommer sig av dålig karaktär, skriver The Telegraph. Orsaken är en kraftfull fysisk reaktion som är svår att kontrollera. Psykologiexperter tror att det ligger två drivkrafter bakom vårt ätande. Den första är ett system som genom kommunikation mellan hjärnan och matsmältningssystemet reglerar aptiten efter kroppens energibehov. Det är detta system som gör att det börjar kurra i magen när du behöver äta. Den andra drivkraften kallas hedonistisk hunger, eller njutningshunger. Då är det i stället hjärnans belöningssystem som går i gång på att se, känna lukten av eller bara tänka på vissa typer av mat. Den får oss vilja äta, fast att vi inte är hungriga.

Nya studier

Richard Lowe, professor i psykologi vid Drexel University i Philadelphia, säger till The Telegraph att studier visat att belöningssystemet i hjärnan triggas när det kommer i kontakt med mat som innehåller mycket fett, socker eller salt, på ett sätt som liknar beroendet hos en drogmissbrukare. Hjärnan börjar frigöra dopamin, ett hormon som får dig att njuta genom känslor av eufori och lust. De senaste studierna från Oregon Research Institute visar att dopaminutsöndringen vid kontakten med den feta, söta och salta maten ökar med tiden, men börjar sjunka när vi äter den. På så vis behöver vi hela tiden äta mer av maten som ger oss de njutningsfulla känslorna.

Från jägartiden

Varför har vi då denna förmåga att äta för njutningens skull? Forskarna tror att den utvecklades under jägar- och samlartiden, då vi hade ett behov av att kunna äta mer än vi behövde. Vill du undvika att drabbas av njutningshungern? Låt bli att ha godsaker i din närhet, så triggas inte hjärnan i onödan.

Emmy Larsson

Följ ämnen i artikeln