Ministern gillar färska skinkor

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2002-12-19

Vetenskaplig panel ratar fjolårsvinnaren

FÄRSKA JULSKINKOR SMAKAR GODAST Det ansåg Aftonbladets julskinkepanel med krögare Nils-Emil Ahlin, Christina Möller, chef för Coops provkök, Nikolaj Kirk, dansk kock som lagar mat i TV 4, Pia Hansson, Årets Wilhelmina (bästa kvinnliga kock), konsumentminister Ann-Christin Nykvist och Gert Klötzke, ledare för framgångsrika kocklandslaget.

Alla tycker som ministern.

De färska julskinkorna är bäst i år.

De färdigkokta håller inte samma klass.

Två färska julskinkor får fyra plus i årets skinktest.

Aftonbladets testpanel, som toppas av konsumentminister Ann-Christin Nykvist, är enig i den bedömningen.

Tio julskinkor som säljs i hela landet har köpts in – plus Alviksgrisen som är en specialitet och storsäljare i Norrbotten.

Avskilda från varann

Testpanelen har sedan bedömt skinkorna närmast vetenskapligt under ledning av Coops provkök. Deltagarna sitter avskilda från varandra i små bås och sätter poäng på numrerade skinkskivor.

– Man känner verkligen att det är stora skillnader när man sitter så här och smakar, säger Ann-Christin Nykvist, som för egna anteckningar på servetten:

– För att bättre kunna relatera skinkorna till varandra.

Från båsen hörs små utrop:

– Usch så salt!

– Den här, den var god.

När slutresultatet räknas samman kan Ann-Christin Nykvist se att de andra tycker som hon – de skinkor ministern gett bäst betyg är också årets vinnare.

Fjolårsfavorit rasar

Högst poäng får Icas färska delikatesskinka och som nummer två kommer Signums färska skinka; en revansch för Signum som förra året tog jumboplatsen.

Mest överraskande är att de färdigkokta skinkorna, som vann förra året, nu har rasat. Hälften av alla skinkor som säljs i år är färdigkokta. De är också lite dyrare.

Svårt hitta ekologiskt

De ekologiska skinkorna ökar, men är fortfarande svåra att få tag i. Panelen provsmakar den Kravmärkta Pigghamskinkan, som inte innehåller nitrit och därför har en gråare färg på köttet.

Nitrit ger ökad hållbarhet och en rosa ton åt köttet, men godkänns inte av Krav. Den ekologiska Änglamarksskinkan får inte ha Krav-märke, trots att den kommer från glada grisar, just för att den innehåller nitrit.

God eller torr?

Ingen i panelen tycker om Krav-skinkans grå färg och åsikterna om smaken är väldigt delade: ”Mycket god” (Klötzke) eller ”Torr och tråkig” (Nils-Emil).

Alviksgrisen, som förra året hamnade i botten, klarar sig bättre i år. Den kommer dessutom på tredje plats i den avslutande skönhetstävlingen, då panelen får se hela skinkor och rangordna dem.

Att utseendet inte säger allt framgår av att en två-plus-skinka, Icas färdigkokta, anses vackrast.

Sämre för danskt

De danska skinkorna går det sämre för i år. Bäst klarar sig Willys på tredje plats. Tulips danska skinka är plastig, tycker danska kocken Nikolaj Kirk som kan peka ut den på köttet: blankt och mörkt rosa.

– Men julskinka är ingen stor sak i Danmark. Är man rik har man anka på julbordet, är man fattig äter man fläskstek, säger Nikolaj Kirk.

Doppet föll ingen i smaken. Fett eller salt, var allmänna omdömet. Bäst dopp kom som vanligt från de färska skinkorna.

Så här gjorde vi testet

Enkelt godis till julskinkan

Lena Anderfelt